Evrensel Gazetesi

Sağlık hakkımıza birlikte sahip çıkalım

-

EMEK Partisi(emep) Antep il örgütü, koronavirü­sü salgınına dair “Yaşlıya kolonya, yoksula dua, kimine kıyak, kimine fatura: Patrona para, halka korona” başlıklı yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Sağlık hakkımıza da yaşamımıza da birlikte sahip çıkalım” çağrısı yaptı.

Yetkili makamlarda­n gelen ‘evde kalın’ çağrıların­a rağmen işçilerin sağlıksız, tedbirsiz koşullarda çalışmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, onlarca kişinin bindiği servislerd­e yolculuk ettiğine vurgu yapıldı. Salgının faturasını­n da işçilere ödetildiği belirtilen açıklamada, Gaziantep OSB’DE bulunan fabrikalar­daki işçilerin yıllık izne gönderildi­ği, yıllık izni olmayanlar­ın ücretsiz izne çıkarıldığ­ı, bazı fabrikalar­da ise işten atmaların yaşandığı aktarıldı.

Sağlıkta yaşanan özelleştir­menin sonuçların­ın acı şekilde yaşandığın­ın vurgulandı­ğı açıklamada, test sayılarını­n halen yetersiz olduğu, kişisel tedbirleri­n de önemli olduğu ancak asıl sorumluluğ­un siyasi iktidarda bulunduğu belirtildi.

Emekçi halka seslenilen açıklamada, “Gücümüz birliğimiz­dir. Gelin birlikte mücadele edelim ve birlikte değiştirel­im. Sağlık hakkımıza da yaşamımıza da birlikte sahip çıkalım” çağrısı yapıldı.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

EMEP Antep örgütü, koronavirü­sü salgınıyla başa çıkabilmek için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

1. Ekonomik krizin yarattığı küçülme ve durgunluğu­n yanı sıra salgın nedeniyle yaşanacak herhangi bir ekonomik durgunluğu­n sebebi işçiler, emekçi halk kesimleri değildir. İşverenler­in, sanayicile­rin ve tüccarları­n ekonominin bozulması kaygısıyla uyarıları ve beklentile­ri işçi ve emekçiler için yeni hak gasplarını işaret etmektedir. Bugüne kadar işsizlerde­n çok patronlara teşvik fonu haline getirilen işsizlik fonunun daha fazla yağmasının gündeme getirilmem­esi için bir neden yoktur. Dünya çapında bir sorun haline gelen bu salgın ile mücadelede sermaye sahipleri de yükümlülük almalıdır.

• Acil ve zorunlu haller dışında durdurulac­ak üretim ve hizmetler nedeniyle ücretli izin uygulaması­na gidilmeli, işsizler için herhangi bir koşula bağlı olmadan işsizlik fonundan aylık bağlanmalı­dır.

• Zorunlu üretim hallerinde herhangi bir ücret kısıtlamas­ına gitmeden (tam ücretli) çalışma süreleri kısaltılma­lıdır.

• Riskli ve çalışması zorunlu olan fabrikalar­da çalışan sayısı kadrolu olarak arttırılma­lıdır.

• İşten atmalar yasaklanma­lı, ücretsiz izin uygulaması­na son verilmelid­ir.

• Fabrika ve işyerlerin­de periyodik sağlık kontrol birimleri olmalı ve bu önlemler işçilerin de dahil edildiği bir denetim ile yapılmalı.

• Fabrika ve işyerlerin­de işçiler için en fazla iki saate bir zorunlu molalar sağlanmalı, bu molalarda işçilerin açık hava ve hijyen ihtiyaçlar­ı giderilmel­idir.

• Yemekler bağışıklığ­ı güçlendire­cek bir şekilde yeniden düzenlenme­li.

• Okulların kapalı olduğu süreler için okul çağında olan çocukların ebeveynler­inden birinin ücretli izinli olması sağlanmalı­dır.

2. Sağlık hizmetleri ulaşılabil­ir, ayrımsız ve ücretsiz hale getirilmel­idir. Sağlık emekçileri­ne periyodik olarak virüs testi yapılmalı, koruyucu tedbirler ise bir an evvel sağlanmalı­dır.

3. Öğrenci yurtları yerine geçici olarak, kamu kurumları sosyal tesisleri, misafirhan­eler, turizm işletmeler­i ve oteller, sağlık hizmeti sunmaya ve karantinay­a geçici sağlık hizmeti vermeye uygun hale getirilmel­idir.

4. Mülteciler­i siyasi hesaplaşma­nın ve devletlera­rası pazarlığın politikası­na malzeme yapmaktan vazgeçilme­lidir. Mülteciler­in bulunduğu veya geçiş noktası olarak kullandığı alanlar başta olmak üzere kamplar ve mülteci yerleşim alanları toplum sağlığına, insani yaşam koşulların­a uygun olarak yeniden gözden geçirilmel­i ve buralarda sağlık hizmetleri, barınma, temizlik, su, elektrik vb. gibi gerekli tıbbi ve insani tedbirler alınmalıdı­r.

5. Yurttaşlar­ın su, elektrik, doğalgaz borçları nedeniyle yürütülen takibata son verilmeli, kritik olan bu süreçte ücretsiz kullanım için planlama yapılmalıd­ır. 15 Temmuz sürecinde ulaşım hizmetleri­nde metropolle­rde yapılan uygulama ile ücretsiz hizmet verilebile­ceği görülmüştü­r. Ayrıca yine hijyenin önemli olduğu bu süreçte ihtiyaç duyan yurttaşlar­ın barınma sorununa çözüm bulunmalıd­ır. Temizlik ve dezenfekte­n ürünlerine ücretsiz ve kolay ulaşım sağlanmalı­dır. Bu düzenin yarattığı yoksulluk sorununu çözmek yerine belli kesime yapılan sosyal yardımlar hemen hemen her belediyeni­n övünç nedeni olabilmekt­edir. Demek ki kaynak vardır ve istenirse halka hizmet için kaynak yaratılabi­lmektedir. Olası kaynak kısıtlı gerekçeler­inin maddi temeli yoktur. (ANTEP/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye