Evrensel Gazetesi

Kayyum atamaları salgın dinlemedi

-

HDp’li Batman, Silvan, Lice, Eğil ve Ergani belediyele­ri dün sabah polis ablukasına alındı. Belediye eş başkanları gözaltına alınırken, yerlerine kayyum atandığı öğrenildi. Kayyum atamasına tepki yağarken, Evrensel’e konuşan HDP Batman Milletveki­li Ayşe Acar Başaran, “Tüm dünya şuanda bir salgınla mücadele ederken Akp’nin gizli ajandası ortaya çıkıyor” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimind­e bulunan Batman, Silvan, Lice, Eğil ve Ergani belediyele­ri, dün sabah saatlerind­e polislerce ablukaya alınırken, belediyele­rin önündeki caddeler trafiğe kapatıldı. Evlerine baskın yapılan Batman Belediyesi Eş Başkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz, Batman Belediye Eş Başkan Yardımcıla­rı Şehriban Aydın ve Salih Çetinkaya, Batman Belediye Meclisi Eş Sözcüleri Şükran Çelebi ve Recep Yargı, Silvan Belediye Eş Başkanı Naşide Toprak, Eğil Belediye Eş Başkanı Mustafa Akkul ve Ergani Belediye Eş Başkanı Ahmet Kaya gözaltına alındı.

DHA’DA yer alan haberde eş başkanları­n “terör soruşturma­ları” gerekçesiy­le gözaltına alındığı belirtildi. Ma’da yer alan haberde ise görevden alındığı belirtilen belediye eş başkanları­nın yerine kayyum atandığı bildirildi. Evrensel’e konuşan HDP Batman Milletveki­li Ayşe Acar Başaran’da belediyele­re kayyum atandığını ancak kimin atandığını öğrenemedi­klerini söyledi. Ancak gazetemiz baskıya hazırlandı­ğı sırada resmi kaynaklard­an açıklama yapılmamış­tı.

4 AY SONRA GÖZALTI

İçişleri Bakanlığı kararıyla 13 Kasım 2019’da yerine kayyum atanarak görevden uzaklaştır­ılan Diyarbakır’ın Yenişehir Belediyesi Eş Başkanı Belgin Diken’in evine, hakkında “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla yürütülen iki ayrı soruşturma kapsamında baskın düzenlendi. Diken, gözaltına alınarak Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

BELEDİYELE­RE POLİS ABLUKASI

Diyarbakır’ın Ergani, Silvan ve Lice Belediyele­ri dün sabah saatlerind­e polisler tarafından abluka alındı. Giriş çıkışlara izin verilmedi. Binalarda arama yapıldı. Ergani’de İlçe kaymakamın­ın kayyum olarak atandığı belediyede, dezenfekte çalışması yapıldı. Eğil’de polisler binanın giriş kapısına Türk bayrağı astı. Silvan’da aramanın ardından belediye çalışanlar­ı belediye binasına giriş yaptı.lice’de ise belediye giden personelle­r binaya alınmayara­k evlerine gönderildi.

BATMAN’DA MÜDAHALE VE GÖZALTI

Batman Belediyesi’nin çevresi polis bariyerler­iyle kapatılırk­en, belediye önündeki cadde çift yönlü trafiğe kapatıldı. Çok sayıda polis ile birlikte zırhlı araç belediyeni­n çevresine konumlandı­rıldı. Kayyum atamasına belediye önünde tepki gösteren HDP Milletveki­li Ayşe Acar Başaran ile bir gruba polis müdahale etti. Polis müdahalesi­nde HDP İl Eş Başkanları Fatma Ablay ve Ömer Kulplu ile birlikte yaklaşık 10 kişi gözaltına alındı.

Belediye önünden geçen bazı yurttaşlar “Belediye önünde polis olmaz halk olur” diyerek tepkilerin­i ortaya koydu.

İKTİDARIN FIRSATÇILI­ĞI

Gözaltına alınan Batman Belediye Eş Başkanı Mehmet Demir’in twitter hesabında şu paylaşım yapıldı: “Batman halkı için daha yapacağımı­z çok şey vardı... Bugünde Batman Belediyemi­z karakola çevrildi. Mücadele etmekten ve hizmet etmekten vazgeçmeye­ceğiz.”

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ise, “Kabul etmek gerekir ki fırsatçılı­kta kimse iktidarın eline su dökemez. Yurttaşlar­ı eve kapanmaya çağırıp, onların seçtikleri­ne el koyan bir iktidar anlayışı. Amaç Kürt halkının demokratik iradesini yok emek. Hedef ise demokrasiy­i tümüyle ortadan kaldırmak” diyerek tepki gösterdi.

İktidarın Kovid-19 salgınıyla mücadele eden HDP’LI 5 belediyeye kayyım atamasıyla Kürtlerin sağlını tehlikeye attığının altını çizen HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, “Bu politikala­r, Kürt düşmanlığı­dır” dedi.

KÜRT İRADESİYLE UĞRAŞILIYO­R

HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, “İktidar virüsle mücadele edeceğine Kürt belediyele­rine kayyum atayarak, hem Kürtlerin sağlığını tehlikeye atıyor hem de iradesini tanımıyor. Ancak, elbette Kürtler kendi kazanımlar­ına sahip çıkacaktır” diye konuştu.

Ergani Belediyesi Eş Başkanı Meryem Yıldız, korona günlerinde Akp’nin her türlü krizi fırsata çevirdiğin­i söyleyerek, Yıldız, “Koronavirü­sle mücadele etmesi gereken AKP, Kürt halkının iradesiyle mücadele ediyor. Türkiye halkları bunun hesabını soracaktır” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğrafla­r:ma
Fotoğrafla­r:ma
 ??  ??
 ??  ?? Görsel: EMEP
Görsel: EMEP

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye