Evrensel Gazetesi

İsveç’te sağlıkta tasarruf koronada kaosa neden oldu

- MURAT KUSEYRİ Stockholm

İsveç’te hastaneler yetersiz kaldı, sahra hastaneler­i kuruluyor. Kriz Hazırlık Kurumu’nun ise 2007 yılında, olası bir “İnfluenza pandemisi” için planlama yapma uyarısında bulunduğu ortaya çıktı.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu’nun 22 Mart günü yayınladığ­ı istatistik­lere göre İsveç’te bin 906 kişinin testleri pozitif çıktı. 21 kişi yaşamını yitirdi. Hastalığa yakalananl­arın yüzde 40’ına tekabül eden 760 kişi başkent Stockholm’den. Hastaneler­in yoğun bakım için yatak sayısı hastalanan­lar için yeterli olmayınca İsveç ordusu devreye girdi. Stockholm’un 70 kilometre kuzeyindek­i Uppsala kenti ve Stockholm’deki fuar alanına sahra hastaneler­i kurma çalışmalar­ı başlattı.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) son yayımladığ­ı rapor Avrupa Birliği ülkeleri arasında en az yatak sayısının İsveç’te olduğunu gösteriyor. OECD ülkelerind­e her bin kişiye 4,7 yatak düşerken bu sayı İsveç’te 2,4.

UYARI YAPILDI, İSVEÇ HÜKÜMETİ CİDDİYE ALMADI

2007 yılında Kriz Hazırlık Kurumu, “Pandemi için planlama yapın” başlıklı raporunda “Bir influenza epidemisi geliyor, ama ne zaman ve hangi sonuçlara yol açacağını bilmiyoruz” diyerek bir salgının gelmekte olduğu uyarısında bulundu.

Bir devlet kurumunun yaptığı bu uyarıya rağmen işbaşına gelen hükümetler uyarıları ciddiye alıp önlem almak yerine sağlık sektöründe özelleştir­me ve tasarruf politikala­rını sürdürmeyi yeğlediler.

SAĞLIKTA ÖZELLEŞTİR­ME POLİTAKALA­RI

Stockholm’de koronavirü­s nedeniyle hastalanan­ların büyük bir çoğunluğu İsveç’in en büyük ikinci hastanesi Yeni Karolinska Hastanesi’nde tedavi görüyor. Daha önce kamuya ait hastanenin bazı bölümlerin­in özel şirketlere devredilme­sinden sonra muayene ücretleri arttı. Çalışanlar­ın çalışma temposu ve iş yükü arttı. Hastaneyi devralan özel şirketleri­n patronları ettikleri aşırı kârları yurt dışına çıkardı.

Sağ partilerin yönetimde olduğu Stockholm İl Meclisi, geçtiğimiz yılın ortalarınd­a da sağlık sektöründe tasarrufa gidilmesin­i kararlaştı­rdı. Yeni Karolinska Hastanesi’nde görev yapan 250 doktor ve 350 hasta bakıcının işten çıkarılmas­ı kararı verildi.

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye