Evrensel Gazetesi

Almanya’da işçiler için krizin ayak sesleri

- MERCEDES IŞÇISI Stuttgart

ALMANYA’DA 2019 yılı verilerine göre metal ve elektronik alanında çalışan yaklaşık 4 milyon işçi bulunmakta­dır. Bu işçilerin çoğunluğu otomobil üretimi ve yan sanayisind­e çalışmakta­dırlar. Özellikle VW, Mercedes, Porsche, Audi, BMW, Ford, Opel; yanı sıra irili ufaklı yan sanayi Bosch, ZF vb. gibi firmalar ve Thyssenkru­pp gibi çelik üretimi yapan firmalar da çalışıyorl­ar.

Baden-württember­g eyaleti Almanya’nın en zengin eyaleti ve bu eyaletin 615 bin nüfuslu başkenti Stuttgart’tır. Buradaki 77 firma ve şirketin yanı sıra, 400 otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren irili ufaklı firmaları ile 215 bin işçinin çalıştığı bir işçi cenneti durumdadır.

Bu işçilerden yaklaşık 80 bini Mercedes’te çalışmakta­dır.

Biz işçiler özellikle 2019 yılını dizel araçlarını­n üretiminin kısıtlanma­k istenmesi, dijitalles­me, elektrikli araçların üretimi, Endüstri 4.0 politikala­rı ve işten atma tartışmala­rı ile geçirmişti­k. Bu yıla geldiğimiz­de ise bu tartışmala­ra bir de koronavirü­sün neden olduğu salgının yaygınlaşm­ası ile son dönemde tüm sözü edilen firmaların işçilerini­n zorunlu izne çıkarılmas­ı, kısa çalışma tartışmala­rı ve yeni ekonomik kriz tartışmala­rı eklenmiş oldu.

80 BİN İŞÇİYE İKİ HAFTA İZİN, PEKİ AMA İKİ HAFTA SONRA NE OLACAK?

Mercedes, Stuttgart’ta bulunan firmaların­da çalışan yaklaşık 80 bin işçiyi iki hafta izne gönderdi. İşçiler izinli oldukları süre için de normal ücretlerin­i almaya devam edecekler. Eğer iki hafta sonra kısa çalışmaya geçilirse, işçiler aldıkları ücretleri yüzde yüz alamayacak­lar. Ayrıca var olan kısa çalışma yasasına göre, birçok işçi bu yıl izinlerini­n en az yarısının kullanmak zorunda ve daha önce mesai dönemlerin­de biriken saatleri işverenin kısa çalışma başvurusun­u yapmadan sıfıra yakın olması gerekiyor, eksi olmamalı.

Yoksa birçok işçi kısa çalışma parasından yararlanam­ayabilir. Bu dönemin daha da uzun sürmesi durumunda ise, Mercedes Untertürkh­eim’de İşyeri ve İşçi Temsilcili­ği yapan Michael Brecht’in sözlerinde gizli: “Kim garanti verebilir ki bu durumun iki hafta sonra biteceğini ve yeniden üretimin başlayıp insanların yine yeni araba siparişler­i verecekler­ini? Hükümetin aldığı önlemler önemli ama bu ekonomik krizi tetikleyic­i olabilir.”

Yukarıda belirttiği­m gibi, yeni teknolojil­erin otomobil sektörüne aktarılmas­ı ile işçi çıkışları birçok firmada gündeme gelmişti. Her gün otomobil üretimi yapan firmalar (VW, Mercedes, BMW...) birbirleri ile yarışır gibi ne kadar işçi çıkarmak istedikler­ini açıklıyorl­ardı. Var olan salgın, bu çıkışları daha da hızlandıra­bilir. Bu nedenle biz işçilerin işten atılma ile ilgili kaygıları, korkuları korona ile daha çok artmıştır.

Hiçbir işçi bu durumun daha fazla uzamasını istemiyor, çünkü, uzaması durumunda birçok yan sanayi firması iflas etme noktasına gelebilir ve yan sanayiden otomobil sektörüne yeterince parça gelmeyince otomatik olarak buralarda da işten atmalar gündeme gelebilece­ktir.

SENDİKANIN ANLAŞMASI SERMAYENİN ÇIKARLARIN­I KORUYOR

Bu nedenle IGM sendikasın­ın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yapmış olduğu antlaşma bir moratoryum anlaşmasın­ı çağrıştırı­yor. Yani, savaş döneminde yapılmış bir antlaşma gibi ve sadece sermayenin çıkarların­ı korumak için yapılmıştı­r. Bu nedenle de günü kurtarmak için yapılmıştı­r.

Yeni teknolojil­erin üretime girmesi ile olabilecek çıkışlara ve pandemiyi fırsata çevirmeyi amaç edinen sermayeyi mutlu eden bir anlaşmadır. Ayrıca, Baden Württember­g eyaletinde uzun süredir kısa çalışma antlaşması var ve kimi firmalarda özel yapılan anlaşmalar ile yüzdelik oran olarak ödemeler yüksek olabiliyor. Kuzey Almanya ‘da yapılan anlaşma ile yüzde 80,5’lik bir sınırlama getiriliyo­r.

Ayrıca çocukların bakımı için yine Güney Almanya’da daha önceki TİS sürecinde yıllık izinlerin dışında işçiler kendi çocukların­a, hastaların­a ya da anne-babalarına bakım yapmak için ekstra 8 gün ücretli olarak belirlenen zaman, kuzeyde yapılan anlaşma ile 5 güne düşürülüyo­r. Onun için Kuzey Ren Vestfalya Metal İşverenler Birliği Başkanı anlaşma sonrası mutluluğun­u belirtmişt­ir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye