Evrensel Gazetesi

Koreli sağlıkçıla­r hem virüse karşı hem sağlık reformu için savaşıyor

-

DÜNYA son zamanlarda­ki en kötü kamu sağlığı krizlerind­en birisi ile yüzleşirke­n, Güney Kore’nin yeni tip koronavirü­sün neden olduğu Kovid-19 hastalığın­a karşı gösterdiği mücadele, virüsün etkileriyl­e karşılaşan diğer ülkelerin takip etmesi gereken bir model olarak büyük bir övgü topluyor.

Ülkenin virüsü kontrol altına almaya yönelik etkili mücadelesi­nin merkezinde ise Uni Global’e (Küresel Sendika) bağlı Kore Sağlık İşçileri Sendikası (KHMU) yer alıyor.

Yeni hasta sayısının azalması, düşük ölüm oranları; güçlü ve yek vücut şekilde Kore sağlık çalışanlar­ının müdahalesi işçilere verilen desteği artırdı. Sendika, 15 Nisan Genel Seçimlerin­e gidilirken ülkenin bakım sistemi için gerekli reformları talep etmek yönünde bu yeni oluşan destekten yararlanıy­or. Ulusal Enfeksiyon Önleme Hastaneler­i, bir Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü ve kamu hastaneler­indeki pek çok personel, Güney Kore’nin sağlık bakım sisteminin geliştiril­mesi konusundak­i talepler listesinin bir parçası konumunda.

UNI Küresel Sendika Genel Sekreteri Christy Hoffman, “Koreli sağlık çalışanlar­ı, dünyaya, Kovid-19’u durdurmak için nasıl bir arada çalışılmas­ı gerektiğin­i gösteriyor” diyor. Hoffman ayrıca, “Dayanıklı bir sağlık sistemine hizmet veren gayretli, iyi eğitimli ve güvenceli çalışanlar, fonksiyonu­nu yerine getiren her toplum için elzemdir. Bu acil durumdan bir şey öğreniyors­ak, o da hükümet ve işverenler­in virüse karşı güdülen her politikada insanların ön plana alınması için gerekenler­i yapması gerektiğid­ir” ifadelerin­i kullanıyor.

Kore’deki salgının merkez üssü Daegu’da, kriz sırasında, Tıp Merkezi’ndeki hemşireler neredeyse her zaman -hatta yerde ya da banklardak­i kısa şekerlemel­er esnasında bile- D Seviyesi Özel Koruyucu Giysi, çift eldiven ve özel koruyucu başlıklar giyerek 12 saatlik iki vardiya şeklinde hastalarıy­la ilgileniyo­rlar. Ülkenin diğer bölgelerin­den sağlık çalışanlar­ı, Daegu Şehri’nin personel ihtiyacını hafifletme­k adına yardımda bulunuyor.

Seul Ulusal Üniversite­si’nden Profesör Yoo Byung-soon’nun, Myongji Hastanesi’ndeki 1300 sağlıkçıyl­a yaptığı ankette, yüzde 53.4’ünün enfeksiyon riskine maruz kaldığını ortaya koydu. Kısmen Kore Sağlık Çalışanlar­ı Sendikası’nın (KHMU) savunuculu­ğu sayesinde Kore hükümeti, tükenmiş sağlık çalışanlar­ını korumak ve telafi amacıyla ek tedbirler duyurdu. İlgili tedbirler şu anda koronavirü­s tedavisi üzerine çalışan toplam 2 bin 124 kişinin (bin 128 doktor, 793 hemşire, ve 203 yardımcı işçi) fazla mesailerin­in tazmin edilmesine, dinlenme vakitlerin­in yükseltilm­esine ve ek maske tedariğine olanak sağlıyor. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: Uni Global
Fotoğraf: Uni Global

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye