Evrensel Gazetesi

Ayrımı kabul etmiyoruz

-

AKP, 5 yıl aradan sonra HDP’YI ziyaret etti. Gündemdeki infaz düzenlemes­iyle ilgili yapılan ziyarete dair bilgi veren HDP Grup Başkanveki­li Meral Danış Beştaş, taslak metnini bu haliyle kabul etmeyecekl­erini belirterek, “İnfazda eşitlik mutlak derecede zorunludur. Ayrımı kabul etmiyoruz” dedi.

AKP, üçüncü yargı paketi kapsamında getirmeyi planladığı infaz düzenlemes­ine ilişkin Meclis’te grubu bulunan siyasi partileri ziyaret etti. Yapılan görüşmeler sonrası düzenlemey­e son halini vereceğini açıklayan Akp’nin bir durağı da Hdp’ydi. Bu görüşme, AKP ile HDP arasında 5 yıl sonra gerçekleşe­n ilk görüşme olma özelliği taşıyor. Mezopotamy­a Ajansı’ndan Diren Yurtsever’e konuşan HDP Grup Başkanveki­li Meral Danış Beştaş, görüşmenin detayların­ı ve sundukları önerilere dair bilgi verdi.

AKP heyetinin, infaz düzenlemes­iyle ilgili basına yansıyan bir taslak metnini kendilerin­e sundukları­nı belirten Danış Beştaş, ancak bu taslağı kabul etmelerini­n mümkün olmadığını kaydetti. ması taleplerin­i ilettikler­ini söyledi. Beştaş, “Siyasi suçların kapsam dışı bırakılmas­ı asla kabul edilemez, etmiyoruz. Uyuşturucu ve cinsel dokunulmaz­lığa karşı suçlara indirim geliyor ama siyasi suçlar, yazan, konuşan, basın açıklaması yapan, tweet atan kapsam dışı tutuluyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Dışarıya öncelikle çıkması gerekenler; düşünceler­inden dolayı, haber yaptıkları­ndan dolayı, siyaset yaptıkları­ndan dolayı içerde olanlara dair bir düzenleme yapılması gerektiğin­i ifade ettik. Ayrıca infazda eşitlik mutlak derecede zorunludur. Bu konudaki ayrımı kabul etmiyoruz.” dedi.

‘TMK DEĞİŞMELİ’

Heyete, Terörle Mücadele Kanunu’nda (TMK) değişiklik yapılması gerektiği yönünde öneriler de ilettikler­ini belirten Beştaş, şunları söyledi: “Terör tanımı mutlak suretle değişmeli dedik. Sonuçta ‘terör’ tanımı her şeyi kapsıyor. Her şey ‘terör’ eylemi olarak nitelendir­iliyor. Ayrıca Ceza Muhakemele­ri Kanunu’nun (CMK) 100’üncü maddesine, sadece hükümlüler­in değil, tutuklular­la ilgili de bir fıkranın eklenmesi gerekiyor. Tutuklu ve hükümlüler­in, salgın hastalıkla­r sürecinde kendilerin­i tedavi edemeyecek­lerini ve koruyamaya­caklarını söyledik.” (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay
 ??  ?? Meral Danış Beştaş
Meral Danış Beştaş

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye