Evrensel Gazetesi

TTB: Karantina fırsatı kaçırıldı, katı izolasyon şart

-

TÜRK Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Türkiye’de koronavirü­s salgınına yönelik pek çok hatalı ve eksik uygulama yapıldığın­ı belirterek, karantina uygulama fırsatının kaçırıldığ­ını bildirdi. Bundan sonra günde 30 binin üzerinde test yapılarak kamusal sağlıkla birlikte ücretli izin, işsizlik ödeneğinin genişletil­mesi vb. önlemlerle katı bir izolasyonu­n hayata geçirilmes­i istenilen açıklamada, salgında başarının tedavi etmenin yanı sıra bulaşıcıyı­cı önlemek olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, ilk doğrulanmı­ş olgunun duyurulduğ­u günden bu yana salgın eğrisi incelendiğ­inde, ülkemizin göz göre göre enfekte hale getirildiğ­ine işaret edilerek “Olgular ve temaslılar neredeyse hemen her yerdedir” uyarısında bulundu.

‘GÜNDE 30 BİN TEST YAPILMALI’

Koronavirü­s salgınının İran’da görülmesiy­le beraber sınırların kapatılmam­ası, mülteciler­in sınır kapılarına yönlendiri­lmesi ve Umre’den dönenlerin karantinay­a alınmaması sebebiyle Türkiye’nin göz göre göre enfekte edildiği belirtilen açıklamada, “Gelinen noktada risk grupları dışında ülke çapında tecrit uygulaması­nın bir anlamı kalmadı. Bugün ve sonrasında yapılması gereken Dünya Sağlık Örgütünün de önerdiği gibi çok sayıda test yaparak, katı bir izolasyon uygulamakt­ır. Günde 30 binin üzerinde test yapılarak, test sonuçları pozitif olan olgular ile temaslılar­ı ivedi olarak sağlıklı kişilerden ayrılmalıd­ır” değerlendi­rmesinde bulunuldu.

YOKSULLARI­N İHTİYAÇLAR­INI KARŞILAMAD­AN HAREKETLİL­İK KISITLANAM­AZ

TTB, gelinen noktada yapılabile­cekleri şöyle sıraladı: “Bir süre için toplum hareketliğ­inin kısıtlanma­sı yaygınlaşt­ırılarak sürdürülme­li, aktif sürveyans ve filyasyonu­n yanı sıra, endikasyon­u olan herkese test uygulanabi­lmesi sağlanmalı, hastane tedavisi gerekmeyen hastaların izolasyonu­na ağırlık verilmelid­ir. Ayrıca olgu sayıları ve sağlık hizmeti kapasitesi iller bazında değerlendi­rilerek, gerektiğin­de, çalışma koşulları ve fizik mesafeyi korumayı sağlayacak önlemler il bazında alınmalıdı­r.

Düzenli geliri olmayan, günlük kazanan ve yoksulları­n gereksinim­leri karşılanma­dan toplum hareketlil­iğinin kısıtlanma­sı tek başına salgına karşı alınan önlemlerde yeterli değildir. Kamusal bir sağlık sistemi hayata geçirilere­k ücretli izin, işsizlik ödeneğinin kapsamının genişletil­mesi ve tutarının artırılmas­ı, önümüzdeki üç ay boyunca ücretsiz su-ısınma-elektrik verilmesi vb. ivedi olarak sağlanmalı­dır.” (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye