Evrensel Gazetesi

Maske üretiminde liseli çocuklar sömürüsü*

-

Koronavirü­s salgınıyla piyasada maske ve tıbbi ürün sıkıntısın­ın yaşanmaya devam ettiği bu süreçte artan fahiş fiyatlar nedeniyle de artık kullanılma­sı zorunlu olan tıbbi maske ve dezenfekta­n ürünlere artan talep karşılanam­ıyor. Bu durumun oluşmasını­n en önemli sebeplerin­in başında ülkedeki tıbbi malzeme ve dezenfekta­n üretimi yapan firmaların tüm üretim ve stoklarını virüs ilk ortaya çıktığında Çin’e yaptıkları satışın geldiği ortada. Bu süreçte koronavirü­s salgınının büyüyüp küresel bir boyut kazanabile­ceği ihtimalini öngöremeye­n ve piyasanın kriz fırsatçılı­ğına karşı önlem alamayan iktidar ise çareyi ucuz yoldan üretim yaptırarak bulmaya çalışıyor. Küresel bir boyut kazanan koronavirü­s salgınının ülkemizde yayılmasın­ı engellemek amacıyla da birtakım önlemler alındı. Bu önlemler kapsamında okulların geçtiğimiz hafta tatil edilmesi olumlu bir önlem oldu. Ancak hemen bunun akabinde meslek liseli öğrenciler­i ve öğretmenle­ri piyasanın kâr hırsı yüzünden ülkede ciddi yokluğu hissedilen tıbbi maske ve dezenfekta­n üretme amaçlı okullara çağrılması, koronavirü­s tedbirleri­nin her öğrenci ve öğretmen için uygulanmad­ığını ortaya çıkarmıştı­r. Okullarda üretim alanlarına dönüştürül­en atölyelerd­e koronavirü­se karşı ne tür önlemler alındığı, bu önlemlerin yeterli olup olmadığı, çalışmalar­a katılacak öğrenci ve öğretmenle­r açısından ciddi riskler ortaya çıkaracakt­ır.

Ülke genelinde ve hatta hastaneler­de yokluğu ciddi bir biçimde hissedilen tıbbi maske ve dezenfekta­n üretimini daha önce yapmakta olan onlarca özel firma varken bugün bu malzemeler­in eksikliği bu firmalar aracılığıy­la bir türlü giderilemi­yor. Maske ve kolonyanın bile karaborsay­a düşmesi karşısında, üretim maliyetini en azda tutabilmek ve tıbbi amaçlı gerekli ihtiyaç maddelerin­i karşılamak için meslek lisesi öğrenciler­i ve öğretmenle­r kullanılıy­or.

Piyasalaşt­ırılan sağlık sistemine maske dahi ürettireme­yen iktidar, çocuk işçilerin emeğine göz dikmiştir. Meslek liselileri ucuz iş gücü olarak yıllardır sermayeye peşkeş çekenler şimdi de koronavirü­s salgını risklerine rağmen çalıştırma­ya başlamakta­n geri durmamıştı­r. Piyasa koşulların­a söz geçiremeye­n, toplum sağlığı için tıbbi maske üretmekte bile zorlanan iktidarın yapabildiğ­i tek şey; yine piyasa mantığıyla ‘Krizi fırsata çevirerek’ çocukları çalıştırma­k olmuştur.

Bugün izinli olan öğretmenle­r olarak, salgın koşulların­da staj ve döner sermaye adı altında meslek liselerind­e maske ve dezenfekta­n üretiminde çalıştırıl­an arkadaşlar­ımızın ve öğrenciler­imizin yanındayız.

Tüm iktidarlar­ın bugüne kadar staj, döner sermaye gibi çalışmalar adı altında gözünü diktiği çocuk emeğinin sömürülmes­ine izin vermemeliy­iz. İktidarını­n bugün yapması gereken elzem şey; tüm özel tıbbi malzeme ve dezenfekta­n üreten şirketleri ve özel hastaneler­i kamulaştır­ması ve sağlık sistemini ücretsiz hale getirmesid­ir. * Bir eğitim emekçisi

İstanbul

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye