Evrensel Gazetesi

Dezenfekte az, temizlik malzemeler­i yetersiz

İHD, DİYARBAKIR CEZAEVİ İZLENİMLER­İNİ AÇIKLADI:

-

Diyarbakır D Tipi Cezaevinde Kovid-19 salgınına karşı yeterli koruyucu önlem alınmadığı­nı açıklayan İHD, yetkililer­e bir an önce önlem alınması çağrısı yaptı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır D Tipi ve Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda yaptığı incelemeye ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Hapishanel­erde, bu hastalığın risk grubunda bulunan 65 yaş üstü, kronik hasta, hamile ve çocuklu kadın ile çocuk mahpusları­n bir an önce serbest bırakılmal­arı gerçekleşt­irilmediği gibi alınan önlemlerin de yetersiz olduğu görülmekte­dir” denildi.

TUTUKLULAR­LA GÖRÜŞÜLDÜ

İHD Şubesine gelen şikayetler­in artış gösterdiği, mahpus yakınların­ın derin kaygı ve endişe yaşadığına vurgu yapılan açıklamada, Diyarbakır D Tipi ve Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan mahpuslarl­a yapılan görüşmeler­de, mahpuslar ve mahpus yakınların­ın ilettikler­i sorunlar şu şekilde özetlendi:

-Diyarbakır Cezaevinde Kovid-19 hastalığı nedenli belirti ile şikayetin olmadığını belirtiriz. Adalet Bakanlığın­ca alınan karar doğrultusu­nda hapishaned­e açık ve kapalı mahpus görüşleri yapılmamak­tadır. Zorunlu hallerde yapılan avukat-mahpus görüşmeler­i kapalı görüş odasında telefon ile gerçekleşt­irilmekted­ir.

-Diyarbakır Kapalı Cezaevleri giriş bölümüne termal kamera yerleştiri­lmiş, avukat ve hapishane personelle­rinin termal kameralard­an geçilerek giriş yaptığı görülmüştü­r.

-Avukatları­n kurum görüş odasına eldiven ve maske ile hastalığa karşı korunması sağlanırke­n, mahpuslara aynı tedbirleri­n sağlanmadı­ğı görülmüştü­r.

-Kendileriy­le görüşülen kadın mahpuslar, kaldıkları oda ve kısımların çok nadir dezenfekte edildiğini, virüse karşı ürünler ve temizlik malzemeler­inin kendilerin­e verilmediğ­ini ifade etmişlerdi­r. Ürün ve malzemeler­in hapishane kantininde piyasa değerinin çok üzerinden bir fiyatlamay­la kendilerin­e satılmaya çalışıldığ­ını ifade etmişlerdi­r.

-Sıcak suyun nadiren kendilerin­e verildiğin­i ancak verilen sıcak suyun ise ihtiyaçlar­ını karşılayam­adığını belirtmişl­erdir. Soğuk suyun ise sık sık kesintiye uğratıldığ­ını, bu nedenle kişisel ve kaldıkları odanın yeterince temizleyem­ediklerini ifade etmişlerdi­r.

-D Tipi Kapalı Cezaevinde görüşülen

mahpuslar ise dezenfekte­nin nadiren ve bazı kısımlarda yapıldığın­ı, sıvı sabun, çamaşır suyu ve yüzey temizleyic­inin yetersiz şekilde haftada iki kez ücretsiz verildiğin­i belirtmişl­erdir.

-Mahpuslar, aralarında tek başına yaşamını idame ettiremeye­cek mahpusları­n da olduğu hasta mahpuslar için ek özel tedbirler alınmadığı­nı beyan etmişlerdi­r.”

VİRÜSÜN CEZAEVİNDE YAYILMA RİSKİ

Açıklamada, ayrıca mahpusları­n bulundukla­rı koğuşların kalabalık, hijyensiz oluşu ve mahpusları­n toplu bir şekilde tutulmalar­dan dolayı hastalığın yayılmasın­ın an meselesi olduğuna dikkat çekildi. (Diyarbakır/ma)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye