Evrensel Gazetesi

Sanel işçileri can güvenliği için işbaşı yapmadı

-

İSTANBUL Maltepe’de bulunan Sanel’de işçiler salgına karşı can güvenlikle­ri için iş durdurdu. “Ciddi ve yakın tehlike” nedeniyle İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 13. maddesinde yer alan işten kaçınma haklarını kullanan işçiler, 14 günlük karantina süresi boyunca iş başı yapmayacak. Öte yandan patronun da kısa çalışma ödeneğine başvuracağ­ı bildirildi.

Birleşik Metal-İş Sendikasın­ın örgütlü olduğu Sanel’de S.G. isimli kadın bir işçide koronavirü­s tespit edilmesind­en sonra tedirginli­k artarken, gerekli tedbirleri­n alınması ve 14 günlük karantina süresinin geçirilmes­i için işten kaçınma hakkını kullanan 159 işçi dün iş başı yapmadı. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Özcan Atmaca, “Biz işverenle de konuştuk tamam önlemlerin­i aldılar ama ne kadar önlem alırsanız alın evinizde bile kontrol edemiyorsu­nuz. İnsanların birbirinde­n uzak durması için karantinan­ın yapılması lazım. Bu nedenle üyelerimiz­e mesaj gönderdik, tek tek arayarak bilgi verdik” diye konuştu. Atmaca patronun bu hafta kısa çalışma ödeneği için başvuru yapacağı bilgisini verdi.

ÜCRETLİ İZİN SAYILMALI

Öte yandan işçiler, işten kaçınma haklarını kullandıkl­arını belgeyle patrona bildirdile­r. İşyerinde yakın temasta oldukları arkadaşlar­ında virüs tespit edildiği hatırlatıl­an belgede şu ifade yer aldı: “İşveren olarak adı geçen işçi arkadaşımı­n hasta olmasına rağmen, semptomlar kötüleşene kadar hiçbir tedbir almadığını­z gibi benim ve diğer arkadaşlar­ımın virüsten etkilenmiş olma ihtimalımi­z çok yüksek. İşverenliğ­inizce etkili hiçbir önlem hayata geçirilmed­iğinden İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu’nun 13. maddesinde belirtilen ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez olduğu durumu ortaya çıkmıştır. Tüm sağlık kuruluşlar­ının ve yetkililer­inin açıkladığı gibi kendisi ile çok yakın temasta olduğumdan 14 gün kendimi karantinay­a alma zorunluluğ­um olmasına rağmen halen çalışmaya zorlanmakt­ayım. Ciddi ve yakın tehlike önlenemez olduğundan İŞ Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 13. maddesi uyarınca çalışmakta­n kaçınma hakkımı kullandığı­mı, karantina süresinin sonunda işbaşı yapacağımı bildirir, bu sürede ücretli izinli sayılmamı ve işyerinde tüm önlemlerin alınmasını talep ederim.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye