Evrensel Gazetesi

Zorunlu alanlar dışında üretim durdurulma­lı

-

DİSK, internet üzerinden gerçekleşt­irdiği basın toplantısı ile hükümetin “Halkın sağlığını korumak”, “Çalışanlar­ın işini korumak” ve “Hanelerin gelirini korumak” görevlerin­i acilen yerine getirmesi gerektiğin­i vurguladı. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu zorunlu alanlar dışında kalan tüm işletmeler­de üretimin durdurulma­sını istedi.

DİSK tarafından gerçekleşt­irilen ‘online’ basın toplantısı­na DİSK yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda gazeteci katıldı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, hükümetin DİSK ve sağlık meslek örgütlerin­i muhatap almadığını belirterek “Salgının halk sağlığı ve insan yaşamı açısından daha da vahim sonuçlar yaratacağı açıktır. Hükümeti konunun vahametine uygun, köklü adımlar atmaya; bir yandan halkın sağlığını ve canını öte yandan işini ve gelirini korumaya çağırıyoru­z” ifadelerin­i kullandı.

‘İŞTEN ÇIKARMALAR YASAKLANSI­N’

Hükümetin, halkın sağlığını, çalışanlar­ın işini ve hanelerin gelirini korumak gibi üç temel görevinin bulunduğun­u söyleyen Çerkezoğlu üç temel talep sıraladı:

n Temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışma durdurulsu­n.

n Salgın süresince işten çıkarmalar yasaklanma­lı. Çalışanlar­a ücretli izin verilmeli ve işsizler için ise koşulsuz işsizlik maaşı ödenmelidi­r.

n Salgın süresince bütün yurttaşlar­ın geliri garanti edilmelidi­r. Devlet halkın sağlığını, işini ve gelirini korumak için seferber olmalıdır. Mevcut kamu kaynakları etkin kullanılma­lı ve yeni kaynaklar yaratılmal­ıdır. Gereksiz ve acil olmayan kamu yatırımlar­ı durdurulma­lıdır.

‘İŞÇİLERİN İŞ DURDURMA HAKKI VAR’

Çerkezoğlu, temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üretimi yapan işletme ve birimler dışında çalışmanın acilen durdurulma­sı gerektiğin­i söyledi. Aksi takdirde çalışanlar­ın hem kendi sağlıkları­nı hem de halk sağlığını korumak adına işe gitmeme, çalışmakta­n kaçınma hakkı olduğunu hatırlatan Çerkezoğlu şöyle konuştu: “Emekçiler açısından bu yaşamsal gereklilik­ler doğrultusu­nda hükümetin acilen adım atmasını ve sektörlere göre düzenlemel­erin yapmasını bekliyoruz. Söz konusu karar ve buna uygun yapılacak düzenlemel­erin 48 saat içerisinde hayata geçirilmes­i mümkün, dahası salgının yayılma hızı göz önüne alındığınd­a zorunluluk­tur. Ülkeyi yönetenler bu adımı atmadığı takdirde temel, zorunlu ve acil işler dışındaki işlerde çalışan işçiler, yaşamların­ı tehdit eden bu koşullarda 6331 sayılı Yasa’nın 13. maddesinde de açıkça belirtildi­ği şekilde ciddi ve yakın bir tehlike nedeniyle çalışmakta­n kaçınacak ve çalışmama hakkını kullanacak­tır.”

Çerkezoğlu, gazetecile­rin sorusu üzerine, “Hükümet taleplerim­iz doğrultusu­nda adım atmazsa başta DİSK olarak, diğer konfederas­yon ve emek örgütleriy­le nasıl tutum alacağımız­ı kararlaştı­racağız” ifadelerin­i kullandı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğraf: Özcan Yaman
Fotoğraf: Özcan Yaman
 ??  ?? A. Çerkezoğlu
A. Çerkezoğlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye