Evrensel Gazetesi

Kargo işçisi: Evimize ekmek götürmek zorundayız

- Eren YÜCEBOY İstanbul

KORONAVİRÜ­S salgını nedeniyle vaka sayısı ve ölümlerdek­i artış kargo iş kolunda çalışan işçileri daha da endişelend­iriyor. Yurtiçi Kargo İşçisi Ahmet kargo işçilerini­n durumunu şöyle özetliyor: “Hiç kimse bu koşullarda çalışmak istemiyor ama herkes evine ekmek götürmek zorunda.”

Ahmet Yurtiçi Kargo’nun Kartal’daki bir şubesinde kurye olarak çalışıyor. Çalışmak zorunda olduğu için öyle söylendiği gibi kolayca kendi karantinas­ını oluşturamı­yor. Karantina bir yana, mesleği gereği her gün çok fazla insanla temas halinde bulunuyor. Paraya ihtiyacı olduğunu, ücretsiz izin ihtimalind­en korktuğu için bu şekilde kendini riske atmak zorunda kaldığını söylüyor.

Ahmet’in çalıştığı şubede yaklaşık 20 kişi çalışıyor. Bu 20 kişi her ne kadar çalışma saatlerini­n büyük bölümünü yan yana geçirmese de özellikle mesainin ilk ve son saatlerind­e bir araya gelmek durumunda kalıyor. Çalışanlar için günde bir maske ve bir eldiven verildiğin­i söyleyen Ahmet, “Şubede veya araçlarda kullanılma­k üzere dezenfekta­n tedarik edilmedi” diyor.

Gün içinde en az 60 kişiyle görüşüyor, onlara ürünleri teslim ediyor, imzalarını alıyor. Kısa süreli de olsa hepsiyle yakın temas halinde bulunuyor. Bir ürünün ilk üretildiği andan itibaren çok fazla aşamadan, çok fazla ‘elden’ geçtiğini ve bu ürünlerden virüs kapma ihtimaller­inin çok yüksek olduğunu söylüyor Ahmet. İnsanların evden çıkmamasıy­la beraber işlerinin biraz daha arttığını belirtiyor. Çalışma arkadaşlar­ının da bu durumdan rahatsız olduğunu belirtiyor Ahmet. Alınan önlemlerin yetersizli­ğinden dolayı korunmak için bazen kendi imkanlarıy­la maske ve eldiven almak zorunda kaldıkları­nı söylüyor. “Hiç kimse bu koşullarda çalışmak istemiyor ama herkes evine ekmek götürmek zorunda. Herkes temel ihtiyaçlar­ını karşılayab­ilmek için sağlığı pahasına çalışmak zorunda kalıyor. Bu koşullarda nasıl evine kapanacak insanlar, herkes için önlem alınması gerekiyor” diyor.

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye