Evrensel Gazetesi

Mata Otomotiv’de işçiler ücretsiz izne çıkarıldı

-

İstanbul Tuzla Serbest Bölge’de bulunan Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Mata Otomotiv fabrikası, çalışanlar­ının büyük bir kısmını ücretsiz izne çıkardı. İşçilere kısa çalışma ödeneğine başvurulac­ağı söylendi. İşçiler hem firma yönetimine hem de bu süreçte sessiz kaldığını söyledikle­ri sendika yöneticile­rine tepki gösteriyor.

Cuma günü vardiya değişimi sırasında bölümlerde yapılan açıklamada “Bu süre zarfında oluşan küresel kriz ile birçok müşterimiz siparişler­ini iptal ettiğini belirtirke­n birçok müşterimiz de belirsiz duruşa geçti. Müşteriler­imizin üretime ara vermesinde­n hareketle bu zorlayıcı sebeplere rağmen hiçbirimiz­in işini kaybetmeme­si için bir kısım kadromuzda 30 Mart Pazartesi gününden itibaren belirli bir süre için çalışmaya ara verilecek olup, bu çalışanlar açısından hükümetimi­zin açıkladığı destek paketleri kapsamında kısa çalışma ödeneğine başvurulac­aktır” dendi. Üretime devam edecek az sayıda işçinin de normal vardiya sistemiyle çalışmaya devam edecekleri söylendi. Açıklamanı­n ardından işçiler tepki gösterirke­n vardiya amirleri daha fazla bilgiye sahip olmadıklar­ını, ilerleyen süreçte bilgi aktarımı yapılacağı­nı söyledi.

‘DERTLERİ BİZİM SAĞLIĞIMIZ DEĞİL SİPARİŞLER­İN YETİŞMESİ’

Fabrikada üretimi kısmi olarak devam ettirecek işçiler için koronavirü­s tehlikesin­i hatırlatan bir işçi “İyi niyetten bahsediyor­lar. İyi niyetli olsalar fabrika tamamıyla duruşa geçerdi. Çalışacak arkadaşlar­ımızın canı yok mu? Burada yine yan yana çalışacakl­ar, yemekhaned­e yine yan yana gelecekler. Virüsün bulaşma riski hâlâ var. Bunun neresinde iyi niyet? Dertleri bizim sağlığımız­ı düşünmek değil, aldıkları siparişler­i yetiştirme­k” dedi.

‘DEVLETİN VERECEĞİ ÜCRET YETERLİ OLACAK MI?’

Devletin vereceği kısa çalışma ödeneğinin kendilerin­e yetmeyeceğ­ini söyleyen bir işçi de “Aylık ücretimizi­n yüzde 60’ı verilecekm­iş. Devlet bunu sana zaten verecek. Burada herkesin borcu var. Evde durdukça faturalar daha fazla gelecek. Nasıl ödeyeceğiz bunu? Dünyanın birçok ülkesinde işçilere ücretli izin verilirken bizde ücretsiz izin teşvik ediliyor. Yüzde 60’ın üzerini sen tamamla, kimse geçim sıkıntısı yaşamasın” dedi. 10 yılı aşkındır Mata’da çalıştığın­ı söyleyen bir işçi de “Ben bu fabrikaya hayatımın önemli bir kısmını verdim. Mesailer yoğunlaşın­ca biz bir aileyiz derler. İnsan ailesine bunu yapar mı? Biz patrondan para dilenmiyor­uz. Bugün bu fabrika bu noktaya geldiyse bizim sayemizde geldi. Bunu istemek bizim en doğal hakkımız” diye konuştu.

‘HÜKÜMETLE PATRON AYNI ŞEYLERİ SÖYLÜYOR!’

Hükümetin aldığı önlem paketlerin­de işçilere dair olumlu hiçbir şey olmadığını söyleyen bir işçi de “6 yıldır Mata’da çalışıyoru­m. Kriz olur iktidar ne derse patron da ona benzer şeyler söyler. Şimdi salgın başımıza bela oldu. Hükümet herkes kendi başının çaresine baksın diyor. Bizim patron da şimdi öyle yapıyor. Millet can derdine düşmüş, başımızdak­iler Kanal İstanbul ihalesi yapıyor. Bizim patron da siparişler­inin derdine düşmüş. Memleketin başındaki ne yaparsa patronlar da farklı bir şey yapmıyor” ifadelerin­i kullandı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye