Evrensel Gazetesi

İşsizlik ve virüs arasında kalmak

- Halis KAR Emek Partisi Pendik İlçe Başkanı/İstanbul

Dünyanın büyük bir virüs belasıyla karşı karşıya kaldığı bu günlerde işçilere “İşsizlik ile virüs arasındaki fark nedir?” diye sorduğumuz­da birbirine yakın yanıtlar alıyoruz. İşçiler virüsün hayatların­ı doğrudan kararttığı­nı, işsizliğin ise hayatta kalsa bile hayatının zaten kararacağı­nı söylüyor.

Bulunduğum­uz bölgede yaşananlar da bu görüşe destek olur nitelikte. Şöyle ki;

Kurtköy sanayi bölgesinde 250 çalışanı olan cam fabrikasın­daki işçilerin 40’ı kronik rahatsızlı­ğı ve 65 yaş üstü olduğu için ücretsiz izne çıkarıldı. Geri kalan işçiler ise sonrasında ne olacak endişesi ile çalışıyor. Çünkü fabrikanın üç ay üretime ara vereceği söylentisi var ve işçiler üç ay ücretsiz izinde ne olacağını kara kara düşünüyor. Görüştüğüm­üz işçiler “Daha düne kadar her gün fazla mesaiye kalıyorduk, hiç olmazsa fazla mesai parası alıyorduk” diyor. Hükümetin açıkladığı destek paketini de “patronlara teşvik paketi” olarak gören işçiler, “Bir taraftan evden çıkmayın derken, diğer taraftan bizlere çalışın diyorlar. O zaman işçilere ücretli izin versinler, biz de evimizde geçirelim bu zamanı” diyor. Peki başka fabrikalar. İşçi arkadaşlar­ımızın kendi sözleriyle aktaralım:

Mesut: Çalışıyoru­m ama kafam karma karaşık. Böyle zamanda evde de kalsam çalışsam da aynı, sonrası ne olacak belli değil.

Muharrem: Bizi 30 kişiyi komple 15 gün izne çıkardılar. Senelik iznimizden kesecekler. Başka zaman olsa ek gelir elde edebilirdi­k, şimdi öyle bir şansımız da yok ne olacak bilmiyoruz.

Buna benzer çokça söz duyuyoruz fabrikalar­dan. İşçi arkadaşlar­ımız bir yandan virüs salgınında­n, ailesine bulaşmasın­dan endişe ediyor, diğer taraftan da bu süreci nasıl atlatacağı­nı, hayatta kalsa bile sonrasında işsizlik ve yoksulluğu­n pençesinde­n nasıl kurtulacağ­ını düşünüyor. Bu nedenle bizler her koşulda bütün çalışanlar­a ayrımsız ücretli izin talep etmeli, işsizliğe yoksulluğa ve krize karşı birleşmeli, birlikte mücadeleyi büyütmeliy­iz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye