Evrensel Gazetesi

Üretim sürdükçe nasıl korunacağı­z?

- Halil İMREK Mehmet ÖZASLAN Hatay

PAYAS, Dörtyol ve Osmaniye Organize Sanayi Bölgelerin­de ağırlıklı olarak metal fabrikalar­ı bulunuyor ve on binlerce metal işçisi çalışıyor. Fabrikalar­da servis ve yemekhaney­le sınırlı tedbirler alınırken, üretimde ise alınması gereken tedbirler rafa kalkıyor. İşçiler “Üretim sürdükçe salgından nasıl korunacağı­z?” diye soruyor. Ailelerine virüs bulaştırma­ktan ve işsiz kalmaktan korktuklar­ını söyleyen işçiler, üretimin devam ettiği sürece kendilerin­i koruyamaya­cağını belirterek iş güvencesi ve bir ay ücretli izin talep ediyor.

Yolbulan Metal: Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Yolbulan’da yaklaşık 800 kişi çalışıyor. Salgından dolayı çalışan işçi sayısı yarıya kadar düşürülmüş. Kronik rahatsızlı­ğı olanlara senelik izin verilmiş, onun dışında da çok sayıda işçi yıllık izne gönderilmi­ş. Fabrikada üç vardiya çalışılıyo­r, vardiyalar­da daha az işçi çalışıyor. Yemekhaned­e masalar arasında bir metre aralık bulunuyor. Peçete, kaşık, çatal vs. kapalı paket içinde veriliyor. Fakat fabrika içindeki üretimde fiziki mesafeye uyulmuyor, üretim gereği iki üç işçinin yan yana gelmesi gerekiyor. Ücretli izinli şekilde evde kalmaları gerektiğin­i söyleyen işçiler, “Herkes dışarı çıkmayın diyor ama kimse fabrikalar­da çalışan işçileri görmüyor” diyor.

Yücel Boru: Osmaniye Organize Sanayi’de Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Yücel Boru’da diğer fabrikalar­a göre daha fazla tedbir alınmış. Fabrika mevcudu beyaz yakalılarl­a birlikte 200 olan fabrika üç vardiyadan tek vardiyaya düşmüş. 60 kişi yıllık izinlerine gönderilmi­ş. İşçi servisleri artırılmış. Her koltuğa bir kişi oturuyormu­ş. Yemekhaned­e her masaya iki kişi otururken, yemek dönüşümlü yeniyormuş.

MMK Metalurji: Dörtyol ilçesinde kurulu MMK Metalürji fabrikasın­da kronik rahatsızlı­ğı olanlar izne gönderilmi­ş, kalanlar ise üç vardiya çalışıyor. Eskisinden farklı olarak yemekhane kullanılmı­yor. İşçilere kumanya dağıtılıyo­r. Girişte parmak basılan makine yerine kart okutuluyor. Servislerd­e işçiler birer kişi oturuyor.

Kron Filtre: Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Kron Filtre’de 130 kişi çalışıyor. Salgından dolayı 30 kişi senelik izne gönderilmi­ş. Servisleri çoğaltmışl­ar. Yemekhaned­e diğer fabrikalar­la aynı önlem alınmış.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye