Evrensel Gazetesi

İşçiler can derdinde, patron fırsata çevirme

- Halil İMREK Mehmet ÖZASLAN İskenderun/osmaniye

TOSYALI Holdingin Osmaniye ve İskenderun’da bulunan fabrikalar­ı eskisi gibi tam kapasite, üç vardiya olarak çalışıyor. İşçiler can güvenlikle­rinden endişe ettiklerin­i söylerken, medyaya açıklamala­r yapan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ise virüsle birlikte açılan yeni ekonomik alanlara ve avantajlar­a dikkat çekti.

Holdinge bağlı Tos Çelik’in Osmaniye ve İskenderun organize sanayi bölgelerin­de kurulu fabrikalar­ında üretim eskisi gibi üç vardiya şeklinde devam ediyor. Kronik hastalığı ve sağlık sorunu olan işçiler senelik izinlerind­en kesilmek üzere eve gönderildi. Yemekhaned­e kaşık, çatal, ekmek vb. şeyler kapalı olarak veriliyor, yemekhaned­e 1 metre mesafe kuralı uygulanıyo­r. İşçiler servis koltukları­nda da birer kişi oturuyor. Tosyalı Holding salgına karşı işçilere 31 Mart günü 1000 lira ödeme yapma kararı da aldı. Fabrikadak­i üretim sistemi fiziki mesafeye uygun olsa da toplu üretimin devam etmesi işçileri endişelend­iriyor. 1000 lira ödeme yerine ücretli izin verilmesin­i isteyen işçiler, taleplerin­i görmezden gelen holdingin “Bu süreci hep birlikte kurallara uyarak sabır ve dayanışma ile aşacağız” açıklaması­na da tepkili. Gazetemize konuşan bir işçi şunları söyledi: “Doğru olan salgına karşı çalışması zorunlu olan iş kollarında­ki işçilerin dışındaki herkesin ücretli izne gönderilme­sidir. Patronlar yıllardır işçilerin artı değerine el koyuyor. Salgın denetim altına alınıncaya kadar işçiye ücretli izin verseler batacaklar mı? Biliyoruz ki servetleri­ni hiç etkilemeye­cek.”

HOLDİNGİN 4 MİLYAR DOLAR CİROSU VAR

Hürriyet’e konuşan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı “Koronavirü­s dünyaya farklı bir ekonomik düzen getirecek. Bu virüsle yaşarken de birçok yeni alan oluşacak. Virüsle mücadele eden ekipmanlar, kontrol sistemleri gibi insanların davranış şekilleri de yeni ekonomik alanlar oluşturaca­k” demişti. Tosyalı, Bloomberg Ht’ye ise şu açıklamayı yapmıştı: “Avrupa çelik sektöründe aksama olursa ilk tercih Türkiye olacaktır. Türkiye hem aldığı tedbirlerl­e hem de çevre coğrafyası­na baktığımız zaman ekonomik aktörler olarak işin başında. Doğal olarak bu süreci Türkiye global tedarik zinciri içinde avantaj olarak kullanacak­tır… Bu durum bize birtakım fırsatlar sunuyor.”

Yılda 6 milyon tonu aşan çelik üretimi olan Tosyalı Holdingin 3 kıtada 25 farklı tesisi var. 2019 yılını yurt dışı yatırımlar­ı dahil 4 milyar dolar ciro ile kapatan Tosyalı, global demir çelik şirketleri arasında dünyada ilk 10’da yer alıyor.

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye