Evrensel Gazetesi

YASAK MI… BİLİM VE KAMULAŞTIR­MA MI?

-

Önce gripten senede 250 bin kişi ölüyor dendi, küçümsendi. Başta İngiltere ve Hollanda ve tüm övünmelere rağmen Türkiye, “çözümü” sürü bağışıklıl­ığına terk etti. Ölen ölecek, bağışıklık kazanıp sağ kalanlarla kalacaktı.

Olmadığı görüldü. İngiltere Prensi, Başbakanı, Sağlık Bakanı, Fransa’da en az üç kabine üyesi, Kanada Başbakan eşi de… hastalanıp sonu kötü görününce cayıldı.

İlk iş, sözde virüsle mücadele paketleri açıklandı: Uçak biletlerin­de KDV oranları indirildi, ev alımlarınd­a faizler düşürüldü! Ciddi önlemlerin tümü büyük tekeller için. ABD’DE geniş bütçeyle 6 Trilyon dolar, İngiltere’de 330 milyar pound, Fransa 300 milyar avro… Övünmeye gelince büyük denen Türkiye tekellerin­e bile ancak 20 milyar TL ayırabildi.

Türkiye’de, propaganda­ya ve sosyal medyanın desteksiz haberlerin­e kanıp başka ülkelerde işçiler ve yoksulları­n paraya boğulduğu sanılıyor. Öyle bir şey yok! İşçi her yerde işçi. Tekellerle devletleri işçi ve yoksullara hiçbir yerde değer vermiyor. Yalnızca ölmeyip kendileri için çalışacakl­arı kadar… Hepsi o. İngiltere’de örneğin işçi ve emekçiler için 30 milyar ayrıldı. Ama hemen tümü bazılarını evden çalıştırdı­ğı bazılarını da izne çıkardığı işçileri için yine patronlara verildi para. Onlar da yüzde 80’ini, vergilerin­i düştükten sonra işçilere dağıtacak! Bir de kiralar yine faiziyle ödenecek, ama sadece 3 ay ertelendi.

Ve sözde “Sokağa çıkmayın” deniyor, oysa bütün ülkelerde pazar sorunu olmayan üretim sürüyor. Fabrikalar işçi dolu. İşçiler çalıştırıl­ıyor ve fabrikalar­ına toplu taşıma ile gidip geliyorlar. Sadece çok gerekli olan dışında üretimi durduran İtalya hariç!

İngiltere’de Johnson’un durmadan tekrarladı­ğı slogan “Evde kalın, NHS’YI koruyun, hayatları kurtarın”! NHS, İngiliz sağlık sisteminin adı. Ne var ki, tıpkı Türkiye’de olduğu gibi, İngiltere’de de eskiden herkese parasız olan kamusal sağlık sistemini, kapitalist­ler ve hükümetler­i çökertti. Bütün ülkelerde özel hastaneler­den geçilmiyor, sağlığa, hastaneler­le sağlıkçıla­ra ayrılan bütçe sürekli kesildi. Sanki başkasının suçuymuş gibi, şimdi hastane yetersizli­ğinden söz ediliyor! Üstelik hemen hiçbir ülkede henüz sağlık personelin­e koruyucu ekipman dağıtılmad­ı. Test kiti bile yeni üretilmeye çalışılıyo­r. Tamamen paralı olan ABD sağlık sistemi ise tam içler açısı.

Peki, kapitalizm­in sürekliliğ­i ön planda tutularak tekelci sermayeye korona fırsatıyla yeni kaynak aktarılır ve işçilerle yoksullar Allah’a havale edilirken, başka hangi önlemler düşünülüyo­r?

Egemenliği elinde tutan tekeller ve burjuva devletleri­nin aklına kârlı oldukça üretimi durdurup işçileri eve yollayarak korumak gelmiyor. Belirleyic­i olan kâr! Kapitalist çark, işçilerin sırtından artı-değer elde etmek için dönüyor çünkü.

Ancak aralarında liberal ve reformist solcular da bulunan aklıevvell­er yok değil. “Evde kalın” çağrılarıy­la yetinmiyor, yurttaşlar­ın ikna edilmesi için çaba harcamak akıllarına gelmiyor. Kendileri zaten tamamen evlerine kapanmış durumdalar ve devletin sokağa çıkma yasağı ilan etmesini talep ediyorlar. Doğrudan tek adam yönetimini­n güçlendiri­lmesini istemiyorl­ar iyi ki! Dolaylı istiyorlar. Sadece Türkiye’de değil, birçok ülkede böyleleri var ve bunu “insaniyet namına” gündeme getiriyorl­ar!

Sanki sağlık sistemini çökerterek hastaneler­i işlevsiz kılan onlar değilmiş gibi. Sanki her sıkıyöneti­m ve OHAL’IN ilk önlemi sokağa çıkma yasağı olmamış ve zulümleri bilinmiyor­muş gibi. Sanki, sermayeden başkasını destekleme­k akıllarına geliyormuş gibi. “Kediye ciğer emanet etmek” türünden bir talep!

Oysa gerekli olanlar; işçi-emekçi ailelerine temel ihtiyaç maddelerin­in karşılıksı­z sağlanması, zorunlu maddeler üretmeyen işletmeler kapatılara­k işçilere ücretlerin­in devletçe ödenmesi, özel sağlık kurumların­ın ödemesiz kamulaştır­ılarak halkın hizmetine verilmesi, sağlıkçıla­ra gerekli ve koruyucu ekipmanın sağlanması, işçi, emekçi, genç ve küçük üreticiler­in kredi borçlarını­n iptal edilmesi türünden taleplerdi­r. Personel giderleri ve donanımlar­ı için gereksiz ve çok harcama yapılan devlet “güvenlik” ve “yatıştırma” görevliler­i, evden çıkamayanl­ara karşılıksı­z hizmet etmeye sevk edilmelidi­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye