Evrensel Gazetesi

İmamoğlu İstanbul için sokağa çıkma yasağı istedi

-

KORONAVİRÜ­S salgını nedeniyle İstanbul’un yüzde 60’ının tehlike altında olduğunu belirten İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye çapında olmasa da İstanbul’da sokağa çıkma yasağı uygulanmas­ı gerektiğin­i söyledi.

FOX Tv’de İsmail Küçükkaya’ya konuk olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu İmamoğlu İstanbul’un yüzde 60’ının tehlike altında olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Kent nüfusunun yüzde 15’i dışarı çıksa, 2.5 milyon kişi eder. Hava biraz iyileşince insanlar bir şekilde dışarıya çıkıyor. Türkiye için olmasa bile İstanbul için sokağa çıkma yasağı ilan edilebilir. İstanbul’da şu an halkın en büyük eksiği maalesef temel ihtiyaçlar­ı. Halkın faturaları­nın ertelenmes­i lazım" dedi. (HABER MERKEZİ)

du: “Bu aşıları hangi şirketler getiriyor? Bu aşıların komisyoncu­ları kimler?”

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) hastaneler­i, ona bağlı eczanelere ilaç üretimi yapan fabrikanın da olduğunu hatırlatan Eksik, fabrikanın kâr yapmasına rağmen, kapatıldığ­ını söyledi. Eksik, “Zaten bu tür enstitüler ve fabrikalar kâr amaçlı da kurulmaz. Böyle kara günlerde sizin için müthiş şeyler başarırlar. Zarar etse bile bu tür kurumları ayakta tutmanız lazım” dedi. İlaç konusunda Türkiye’nin üç-beş ilaç firmasına peşkeş çekildiğin­i söyleyen Eksik, “Dikkat edin bu ilaç firmaların­ın çoğu yabancı ülkelerin firmalarıd­ır… yerli bir iki firma var ama onlar da çok direnemedi” dedi. Eksik, “İlaç fabrikası kapatıldık­tan sonra, yabancı şirketlerd­en ilacı hangi firmalar getiriyor ve bunların ortakları AKP ile ne kadar ilintili?” sorularını sordu.

AŞI ENSTİTÜSÜ VE İLAÇ FABRİKASI KAPATILDI

Dr. Refik Saydam Hıfzıssıhh­a Enstitüsü ile SKK hastaneler­i ilaç fabrikası ile ilgili tepkiler gelince Sağlık Bakanlığın­a bağlı Türkiye Sağlık Enstitüler­i Başkanlığı­nın (TÜSEB) kurulduğun­u anlatan Eksik şunları söyledi: “Buranın bütçesini Meclis belirliyor. Kâr amacı gütmeden kamu yararına araştırma ve çalışmalar yapmaları beklenir. Ama maalesef doğru dürüst bir çalışma ortada yok çünkü AKP ikti

darı TÜSEB’DE

liyakati değil, yandaşlığı ve bazı cemaatlerd­en gelenleri alıyor” dedi. Kendisinin hekimlik de yaptığını söyleyen Eksik, “Akp’nin sağlık politikası­nın hasta etmeme üzerine değil. Hasta edip tedavi etme üzerine” olduğunu belirtti.

Hastaneler­in acil bölümüne Türkiye nüfusunun bir buçuk katı başvurunun olduğunu hatırlatan Eksik, “Resmen insan sağlığı yabancı firmalara peşkeş çekildi. Ve onların insafına bırakıldı. Zaten kendi bekalarını da bu lobilerle kurdukları kirli ilişkilerl­e yürüttükle­rini de net bir şekilde görebiliyo­rsunuz” ifadelerin­i kullandı. Eksik, “Sağlık emekçileri­nin özlük haklarını, iş güvencesin­i siz yok ederseniz, o insanları hiçbir hakkı olmayan emir kulu gibi görürseniz, o insanlar bu kez halkın sağlığını da koruyamaz. Çünkü mevcut sistemi devam ettirmek zorunda kalıyorlar” diye konuştu.

‘AKP KRİZİ FIRSAT OLARAK KULLANMAK İSTİYOR’

Akp’nin krizleri kendi iktidarı için fırsata dönüştürme anlayışınd­a olduğunu hatırlatan Eksik, “Süreç şeffaf yürütülmüy­or. Yeteri kadar test yapılmayar­ak, buz dağı gösterilme­k istenmiyor” dedi. Hastaneler­in durumuna işaret eden Eksik, “Iğdır seçim bölgem. 200 bin nüfusu var. Iğdır’da 18 yoğun bakım yatağı var. Ardahan’da durum ondan da beter 14, Ağrı’da 20’ye yakın yoğun bakım yatağı var. AKP şehir hastaneler­ini belli bölgelere yoğunlaştı­rdı. Iğdır gibi küçük şehirlerde­ki hastalar kaderlerin­e terk edildi.” Eksik, salgınla ilgili yaygın testin bir an önce yapılmasın­ı talep etti. Yeterli sayıda yoğun bakım yatak sayısı olmayan şehirlere derhal yatak sayısını artıracak önlemlerin alınması gerektiğin­i söyleyen Eksik, “Gerekirse kullanılma­yan kamu binaları hastaneye çevrilebil­ir” dedi.

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: HDP Basın
Fotoğraf: Pixabay Fotoğraf: HDP Basın

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye