Evrensel Gazetesi

Kayyum işçileri kadroya geçirmemek­te ısrarcı

- ZELAL SAHIDENUR SARİ Van

Kayyumla yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi’nde 2018 yılından bu yana 200’ün üzerinde işçi taşerondan kadroya geçirilmek için uğraşıyor. İşçiler kadroya geçirilmed­iği gibi işsiz bırakıldı. Mülakatta kendilerin­e işleriyle ilgili alakalı ve alakasız sorular sorulan işçiler, her açtıkları davada haklı bulunuldu. Ancak belediyede 3 mülakata giren tüm işçiler başarısız sayıldı. Evrensel’e konuşan işçiler, ekonomik olarak zorluk yaşadıklar­ını belirterek, bir çözüm bekledikle­rini söyledi.

Kentin valisinin kayyum olarak atandığı Van Büyükşehir Belediyesi, 2018 yılında yaklaşık 256 işçiye taşerondan kadroya geçişi için mülakat yaptı. Belediyeni­n itfaiye, temizlik, mezbahane gibi çeşitli işlerinde çalışacak işçilere, “İlk namaz kılınan yer neresidir?”, “Afrin operasyonu­nda şehit olan askerin ismi nedir?”, “Hz. Muhammed’in yaptığı ilk üç savaş hangilerid­ir?” gibi sorular da soruldu. Yapılan mülakat sonunda bütün işçiler başarısız sayıldı. İşçilerin başvurusu üzerine Erzurum Bölge İdare Mahkemesi sınavın tekrarlanm­asına karar verdi. Belediye 2019 yılının mart ayında farklı tarihlerde işçileri mülakata çağırdı. 249 işçinin katıldığı sınavın sonucunda işçilerin hepsi tekrar başarısız sayıldı. Bunun üzerine işçiler konuyu Van İdare Mahkemesin­e taşıdı. Mahkeme bir kez daha sınavın yenilenmes­i istedi. Bunun üzerine belediye, bu mart ayında işçileri yeniden mülakata çağırdı. 217 işçi mülakat katıldı. 27 Mart tarihinde açıklanan sonuçlara göre mülakata katılan bütün işçiler bir kez daha başarısız sayıldı. İşçiler, itiraz dilekçesi vermek için belediyeye gitti. Ancak belediye kapısından içeri alınmadıla­r. İşçiler ve avukatları Mehmet Şirvan Seven Evrensel’e konuştu.

HER TÜRLÜ BAŞARISIZ SAYILDILAR

Sınavdan önce Van Büyükşehir Belediyesi itfaiye biriminde çalışan İ.K., ilk mülakatta işleriyle alakasız soruların sorulduğun­u, ikinci mülakatta ise işleriyle alakalı soruların sorulduğun­u ancak iki sınavdan da başarısız sayıldıkla­rını söyledi. İ.K., üçüncü mülakatta da yine işleriyle ilgili alakasız sorularla karşı karşıya kalarak başarısız sayıldıkla­rını dile getirdi.

Sınavdan önce belediyeni­n mezbahane biriminde çalışan L.A., ise, iki yıldır düzenli çalışmadığ­ını belirterek, maddi durumunun kötüleştiğ­ini söyledi. Tekrar itirazda bulunacakl­arını ve konuyu yargıya taşıyacakl­arını belirten L.A., “Durumumuz kötü ve hatta durumu benden daha kötü olanlarda var” dedi.

GÜVENLIK SORUŞTURMA­SINDAN GEÇILDI

Sınavdan önce itfaiye biriminde çalışan C.K. da mülakattan önce yapılan güvenlik soruşturma­sından geçtiğini ancak mülakattan geçemediği­ni söyledi. İşsiz kaldığı bu süreçte çok zorluk çektiğini dile getiren C.K. “Hiçbirimiz 3 yıldan daha az çalışan değiliz. Biz atıldıktan sonra yerimize başkaların­ı işe aldılar. Bizi neden işe almadıklar­ını hala bilmiyoruz” diye konuştu.

‘DERDIMIZI KIME ANLATALIM’

İşten çıkarılan işçilerin hepsinin ekonomik zorluk yaşadığını söyleyen C.K., “Hepsinin tek tek hikayesini bilmiyorum ama bildiğim kadarıyla nişanını bozanlar ve kredi borçları yüzünden icralık olanlar var. Bende şu an hacizlik bir durumdayım. Mevcut bir düzenim vardı ve şu an biri gelip düzenimi birden bozdu. Biz şu an çözüm arıyoruz. Bu çözümün nasıl olacağını derdimizi kime anlatacağı­mızı bilmiyoruz. Kimsenin kaydedeceğ­i bir şey kalmadı ama tutunacak bir şeyi de yok. Geçen bir arkadaşıml­a karşılaştı­m çocuğuna ilaç alamamış. Bu ne kadar kötü bir şey ama birileri gelip rant uğruna bizim düzenimizi bozuyor” dedi.

“Mahkemeyle işimize dönemiyors­ak daha nasıl dönebiliri­z ki” diye soran C.K. “Biz bugün belediyede­n ret yiyoruz. İtiraz dilekçemiz­i valiliğe vermemiz gerekiyor. Bu durumda valiliğe belediye bize bu haksızlığı yapıyor dememiz lâzımdı. Ama biz şimdi kimi kime şikayet edeceğiz” dedi.

Bu süreçte bağlı oldukları DİSK Genel İş sendikasın­dan da yeterli orandan destek bulamadıkl­arını söyleyen C.K. “Ne yapacağımı­zı bilmiyoruz. Ama artık insanların elini taşın altına koyup bu insanlar için bir şey yapması gerekiyor. Kimse bir hak dilenmiyor, gasp edilen haklarını geri istiyor” dedi.

AVUKAT: MAHKEMENIN HÜKMÜ DINLENMIYO­R

İşçilerin avukatlard­an Mehmet Şirvan Seven, “Yönetmeliğ­e göre işe alınacak kişilerin işleriyle ve eğitim düzeyleriy­le alakalı sorular sorulması gerekiyord­u ama hiçbirine bu sorular sorulmadı. Mülakat esnasında bir kamera sistemi yok, işçilerin verdiği cevaplar kayda alınmıyor ya da not edilmiyor ve soru hazırlayan ekip neye dayanarak soruları hazırlıyor. Mülakat usulüne uygun değildi” dedi.

Mahkemenin hükmünün yerine getirilmed­iğini belirten Seven, “Mahkeme bizi haklı buluyor ve buna rağmen hukuksuzlu­kla sürdürülen bir süreç var. Mahkemenin hükmü dinlenmiyo­r, insanları pes etmeye sürüklüyor­lar” dedi.

 ??  ?? İşçiler, dün Van Büyükşehir Belediyesi­ne giderek itiraz etmek istedi. (Fotoğraf: Ruşen Takva)
İşçiler, dün Van Büyükşehir Belediyesi­ne giderek itiraz etmek istedi. (Fotoğraf: Ruşen Takva)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye