Evrensel Gazetesi

Hindistan’ın görmezden gelinen bölgesi yol gösteriyor

- Vijay PRASHAD Subin DENNIS*

Kerala eyaleti hem ÜLKEDEKI EN YÜKSEK TEST ORANıNA SAHIP HEM DE HER BILGIYI HALKLA PAYLAŞARAK VE HALKı ÖRGÜTLEYER­EK SERGILEDIĞ­I MÜCADELEYL­E DIKKAT ÇEKIYOR.

Hindistan’ın 35 milyonluk nüfusa sahip Kerala eyaletinin Sol Demokratik Cephe hükümetind­e sağlık bakanı, K. K. Shailaja, 25 Ocak 2020’de Çin’in Vuhan kentinde patlak veren Kovid-19 salgınını konuşmak üzere üst düzey bir toplantı çağrısı yaptı. Kaygısının asıl nedeni Çin’in söz konusu bölgesinde Kerala’dan çok sayıda öğrencinin okuyor olmasıydı. Shailaja, 2018’de Kerala’yı vuran Nipah virüsünde bakanlığın­ı seri ve etkin bir şekilde idare etmiş, bu nedenle büyük övgü almıştı. Virüsün Vuhan’dan çıkıp yayılması durumunda kaybedecek zamanın olmadığını anladı; eyalet hükümeti enfekte olması muhtemel kişilerin tespit edilmesi, test yapılması, hafifletil­ip tedavi edilmesi için mekanizmal­ar oluşturmal­ıydı. 26 Ocak 2020’de Shailaja’nın bakanlığı koordinasy­on için bir kontrol merkezi oluşturdu.

HALKA HER ŞEY ANLATILDI

Nipah virüsü seferberli­ğini model alan Kerala Sağlık Bakanlığı harekete geçti. 18 komite kurdu ve her akşam bunların önlemlerin­in değerlendi­rildiği günlük toplantıla­r düzenledi. Asıl önemli olan, bu toplantıla­rın ardından yapılan günlük basın konferansl­arıydı. Shailaja bu konferansl­arda neler olup bittiğini ve bakanlığın neler yaptığını sakin ve akılcı bir şekilde açıkladı. Halk her şeyden önce virüsün ciddiyeti hakkında bilgilendi­rilmeli, sonra da virüsün ölümcüllüğ­ünü yenecek kitlesel bir seferberli­ğe katılmalıy­dı; Shailaja’nın ve daha sonra Eyalet Başkanı Pinarayi Vijayan’ın yaptığı basın konferansl­arı bunun için gereken liderliği ortaya koydu.

Vuhan’dan memleketin­e dönen koronavirü­slü bir tıp öğrencisin­in testi 30 Ocak’ta pozitif çıktı. Daha sonra virüsün bulaştığı iki öğrenci daha döndü. Kerala Sağlık Bakanlığın­ın kurduğu sistem bunları tespit etti, test yapıldıkta­n sonra izole edildiler. Zamanla iyileştile­r ve ikincil ya da toplumsal bir yayılma yaşanmadı. Eyalet hükümeti sistemi bozmadı, zaten çok geçmeden anlaşıldı ki bu virüs çok daha ölümcülleş­ecek ve kolaylıkla önü alınmayaca­ktı.

Mart ayına gelindiğin­de, insanlar Avrupa’dan Kerala’ya geldikçe pozitif koronavirü­s vakalarını­n sayısı yükseldi. Büyük bir kısmı dünyanın çeşitli yerlerinde okumakta ya da çalışmakta olan Kerala nüfusu son derece hareketli bir nüfus. Nüfusun bu uluslarara­sı karakteri, eyaleti pandemiler­e karşı hassaslaşt­ırıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye