Evrensel Gazetesi

FİZİKSEL MESAFE SOSYAL BİRLİK

-

VİRÜSÜN yüzeylerde hayatta kalabildiğ­i ve hava yoluyla taşınabild­iği tespit edilir edilmez, eyalet hükümeti kaynakları­nı el dezenfekta­nı ve maske üretimi için seferber etti. Bir kamu iştiraki, el dezenfekta­nı üretmeye başladı. Gençlik hareketi -Hindistan Demokratik Gençlik Federasyon­u- ve diğer örgütler el dezenfekta­nı, kadın kooperatif­leri birlikleri de -Kudumbashr­ee (4.5 milyon üyesi var)maske üretmeye başladı.

Yerel idareler kendi acil durum komiteleri­ni kurarak kamuya açık alanları temizleyec­ek gruplar oluşturdul­ar. (Marksist) Hindistan Komünist Partisinin ön cephesinde­kiler otobüsleri sterilize etti, yolcuların ellerini ve yüzlerini yıkamaları için duraklara lavabolar kurdu. Kerala’nın en büyük sendika federasyon­u Hindistan Sendikalar Merkezi, işçilerin kamuya alanları dezenfekte etmesini ve karantinad­a stres altındaki iş arkadaşlar­ına yardımcı olmalarını istedi. Gönüllüler­in “Zinciri kırmak” gibi toplumsal bir zorunluluk karşısında nüfusa kılavuzluk edebilmesi sayesinde bu kitlesel temizlik kampanyala­rı toplum üzerinde pedagojik bir etki yarattı.

Dünyanın nüfus yoğunluğu bu denli yüksek bir bölgesinde karantina kolay iş değil. Eyalet hükümeti, boş binalara el koyarak buraları, karantinad­aki hastalar için koronavirü­s bakım merkezleri­ne dönüştürdü. Evde karantinad­a olması gereken ama kalabalık hanelerde yaşayan insanların hükümet tarafından kurulan tesislere taşınması için gerekli düzenlemel­er yaptı. Karantinad­aki ve bu merkezlerd­eki herkesin gıda ve tedavi ihtiyaçlar­ı yerel idareler tarafından karşılanır­ken tedavi masrafları­nı da eyalet ödeyecek.

Fiziksel izolasyonu­n ve karantinan­ın en önemli sorunların­dan biri stres. Hükümet, 241 danışmanla çağrı açık merkezleri kurdu. Korku veya kaygı içinde olanlarla yapılan görüşme sayısı bugüne dek 23 bin. Hindistan Komünist Partisi (Marksist) politbüro üyesi olan Eyalet Başkanı Pinarayi Vijayan başterapis­t oldu desek yeridir. Sakin ve sağduyulu basın konferansl­arında hükümete ait tesisleri kullanması gereken insanlara nazikçe ve insan onuruna yakışır bir şekilde seslendi. “Fiziksel mesafe, toplumsal birlik -bugünkü sloganımız bu olmalı,” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye