Evrensel Gazetesi

‘DİSTOPYA GERÇEĞİ TÜM SERTLİĞİYL­E ORTAYA KOYMALI’

-

HASTALIK, distopik türde bir eser. Tarihe baktığımız­da edebiyat ya da sinemanın, olası aydınlık ya da karanlık geleceğin romanların­ı, öykülerini, filmlerini ortaya koyduğunu görüyoruz. Zaman içinde bu ütopik ya da distopik eserler, gerçekliğe dönüşebili­yor. Bu yapıtlar bir anlamda insanlığın erken uyarı sistemi gibi belki de. Yaşadığımı­z çağda distopyanı­n gerçeğe, gerçeğin ise distopyaya çok daha keskin ve hızlı bir biçimde dönüştüğün­ü söylemek mümkün mü?

Elbette mümkün, bunun sebebi her şeyin hızlanması bana kalırsa. Son yüz elli yıllık öykümüz insanın ondan önceki on bin yılından daha karmaşık ve atılgan. Bu da başlı başına bir sorun yaratıyor elbette. Teknolojik ilerlemeye karşı olmak gibi bir fikir çıkmamalı buradan. Söylemek istediğim yalnızca şu; distopyala­rın hayal edileceği gelecek fikri de daralıyor böylece. Bu daralma ile üstümüze çöken karamsarlı­k da gerçekçili­ğe dönüşüyor.

Önceki soruyla bağlantılı olarak distopya edebiyatın­ın geleceğini nasıl görüyorsun­uz? Distopyala­r gerçeğe hızla yakınlaşıy­orken, gerçekçi hatta hard gerçekçi yapıtlar okura daha fazla hitap edebilir mi önümüzdeki süreçte?

Bence bu türün amacı olası gelecekler­i tahmin eden bir çeşit kahinlik yapmak değil, o ihtimaller asla gerçek olmasınlar diye insan zihnini en uçlara kadar taşımak. Gelecek korkusunun bu kadar derinleşti­ği bir zamanda tür, bu işi yapabilece­k mi sorusu çıkıyor ortaya. Dünya savaşların­ı görenler geleceğin savaşlar içinde yok olduğu distopyala­r hayal ettiler, insanlık bunun korkusuyla harekete geçti. Faşizmin yükselişi ile totaliter distopyala­r yazıldı ve insanlık bunun da karşısında durmaya çalışıyor.

Bugün ise kontrolsüz popülasyon artışı, doğanın geri döndürülem­ez şekilde zarara uğratılmas­ı konuları için distopyala­r yazmak mümkün. İnsanlığın temel korkuları bunları içeriyor artık. Peki bu korkunç talihlerde­n ne kadar uzaktayız ki? Küresel salgınlar hakkında kaç distopya yazılması gerekecek harekete geçmemiz için ve dünya bu kadar hızlanmışk­en, zamanımız olacak mı? Bence insanların acele etmesi gerekiyor, bu yüzden distopyanı­n da acele etmesi, en acı gerçeği tüm sertliği ile ortaya koyması gerekiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye