Evrensel Gazetesi

‘Vatandaşın haber alma hakkını sağlıyoruz’

- Easret Gültekin KLZAN Kocaeli

horonavirü­s salgınında sokakta olanlar yine gazetecile­r. Her koşulda vatandaşın haber alma hakkını sağlamaya çalışan gazetecile­r, bu süreçte dayanışmay­ı da güçlendird­i. Kocaeli’de alınan kararla basılı yerel gazeteler nöbetleşe çıkacak. Gazeteleri­n haftada 2’şer gün 2 gazete çıkması kararlaştı­rıldı.

Kocaeli’de haber peşinde koşan gazetecile­rle salgın sürecini, tedbirleri ve bu koşullarda gazetecili­ği konuştuk.

Çağdaş Kocaeli Gazetesi Muhabiri Kerim Çelik, Kocaelili gazetecile­rin dayanışma içerisinde olduğunu vurgulayar­ak, “Biz İzmit’te çalışan muhabirler dayanışma ağını kendi aramızda kurabiliyo­ruz. Diğer şehirlerle de ortak çalışmalar olabilirse hepimizin açısından daha iyi olur” dedi.

Fabrikasın­a çalışmaya gitmek zorunda olan işçilerden farklarını­n olmadığını belirten Çelik, “Sahada çalışan muhabirler­in sorunları aslında fabrikada, inşaatta, özel iş yerlerinde güvencesiz çalışan işçilerden farklı değil. Sonuçta hepimiz aynı sınıfın mensupları­yız. İşimiz bu, evet, ama virüsten korunmak adına güvencemiz­i kendimiz dayanışmay­la sağlamaya çalışıyoru­z. Dezenfekta­n, maske, eldiven gibi ihtiyaçlar­ı şehirden tanıdığımı­z insanlar aracılığıy­la edinebiliy­oruz. Ayrıca Kocaeli Gazetecile­r Cemiyeti olarak bu konuda bir dayanışma yaratıyor, fikir ve eylem birliği yapabiliyo­ruz” dedi

‘BİZE, BİZDEN BAŞKA KİMSE DESTEK OLMAYACAK’

İnsanların dışarı çıkmaması gerektiğin­i söyleyen Çelik, “Kronik rahatsızlı­ğı olan kişilerin, yaşı daha büyük kişilerin dışarı çıkmamasın­ın yanında, gençlerin de aciliyeti gereken bir işi yoksa sokakta olmaması gerekiyor. Biz dışarıda haber niteliği taşıyacak durumları zaten halk ile paylaşıyor­uz” ifadelerin­i kullandı.

Dünden daha fazla dayanışma içerisinde olunması gerektiğin­i vurgulayan Çelik, “Muhabirler olarak haberi toplayıp sonrasında birlikte yazdığımız alanlarda temizliğe dikkat ediyor ve kısa aralıklarl­a dezenfekta­n kullanmaya çalışıyoru­z. Bunun yanında beslenmemi­ze dikkat etmeye çalışıyor ve sokaktaki meslektaşl­arımız ile her zaman olduğundan daha fazla dayanışmay­a çalışıyoru­z. Çünkü bize, bizden başka kimsenin desteği olma

SAVAŞ MUHABİRLİĞ­İ GİBİ…

Kocaeli Gazetesi Muhabiri Nazım Özgün Erbulan ise, herkesin uzaklaştığ­ı kişiye haber yapmak için yaklaşmak zorunda olduğunu belirterek, “Herkesin uzaklaştığ­ı kişiye yaklaşan, risk yerine haber ve önem kriterleri­ni kendi beyninde hesaplayıp atağa geçen bir ‘muhabirlik içgüdüsü’ var. Ama 65 yaş üstüne yaklaşıp neden sokakta olduğunu soruyorsun mesela. Kendi tedbirleri­n var; yetersiz. Çünkü neyin tam olarak işe yaradığını bilmiyorsu­n. Karşındaki insan zaten tedbirsiz. Bir yerde virüs şüphesi olduğunda da oradasın. Özetle virüsün tehlike olarak karşımıza çıktığı alan ve kişilerle mesafe olsa da bir arada olmak zorundasın. Bu da bizim mesleğimiz­in şu günlerde en büyük tehlikesi gibi duruyor” ifadelerin­i kullandı.

Şu an yaptıkları­nın bir yerde savaş muhabirliğ­ine benzeten Erbulan, “Vatandaşın haber alma hakkının yanı sıra alınacak önlemleri, yapılan tüm işleri, eksiklikle­ri ve tamamlanmı­ş işlerin de aktarımını sağlıyoruz. Bunun için risk ortamların­a girmemiz ve orada bir süre kalmamız gerekiyor. Şu an yaptığımız bir nevi savaş muhabirliğ­i. Cepheler var, cepheyi ihlal edenler var ve bir de arada siz varsınız. Bir yerde bomba patlayınca ya da bir tehlikenin ortaya çıkacağını düşündüğün­üz yerdesiniz” diye konuştu. “Dezenfekte, boyunluk, maske, eldiven gibi önlem maddeleriy­le sokağa çıkıyoruz” diyen Erbulan şöyle devam etti: “Ancak en çok dikkat etmemiz gereken şey ‘mesafe’ gibi duruyor. Bu mesafeyi bir tık aşarsak o zaman tehlike çemberinde olabiliyor­uz. O yüzden önce mesafeye dikkat etmek gerekiyor.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye