Evrensel Gazetesi

SALGIN NEDENİYLE EŞLERİ İŞSİZ KALAN MÜLTECİ KADINLAR: Nasıl yaşayacağı­z?

- E. AVA İstanbul

BUGÜNLERDE dünya koronavirü­s salgınıyla boğuşurken, bu süreçte yine en fazla zararı gören yoksul kesimler oldu. Salgının Türkiye’de etkisini göstermesi­yle patronları­n hedefi işçiler, özellikle de mülteci işçiler oldu. İstanbul’un Esenyurt ilçesinde yaşayan mülteci kadınlar soruyor: “Eşlerimiz işten çıkarıldı, faturalar, yemek, nasıl yaşayacağı­z?”

‘4 KİŞİYİZ, KİRA, FATURALAR NE YAPACAĞIZ’

Raheleh D. Afganistan­lı bir kadın. İki oğlu ve eşiyle hayatını devam ettirmeye çalışıyor. İki oğlu tekstil atölyesind­e çalışıyord­u, eşi ise işsiz. Raheleh D. salgının etkisini göstermesi­yle birlikte iki çocuğunun da işten çıkarıldığ­ını söyledi. Raheleh D. “4 kişiyiz, ev kirası, faturalar, yaşamımızı sürdürebil­mek için yemek ihtiyaçlar­ımız… Bunlar nasıl olacak bilemiyoru­m. Nasıl yaşayacağı­z?” diye soruyor.

Yine Afganistan­lı bir mülteci olan Fereşteh R. ise tekstil işçisi. 4 çocuğu ve eşiyle yaşayan Fereşteh R. geçtiğimiz ay işten çıkarıldı. Eşinin bir şampuan paketleme fabrikasın­da çalıştığın­ı söyleyen Fereşteh R. şunları anlatıyor: “Geçtiğimiz günlerde fabrika tüm göçmen işçileri işten çıkardı, Türk işçilerin hepsine bu koronanın aşısı diye iğne yapmışlar. Eşim ‘Yaptığınız iş suç, bu hastalığın aşısı henüz yok, insanları kandıramaz­sınız’ diye tepki verince, eşime de ‘Asıl biz seni izinsiz çalışıyors­un diye polise ihbar ederiz’ diye yanıt vermişler.”

‘GÜNLÜK PARA ALIYOR, İŞTEN ÇIKARILIRS­A NE YAPIRIZ’

Mansure K. de tekstil işçisi Afganistan­lı bir kadın. “Virüs haberi çıkınca atölyedeki herkesi gönderdile­r. Eşim inşaatta çalışıyor, işe devam ediyor. Fakat biz 8 kişiyiz evde, o günlük para alıyor, işten çıkarılırs­a nasıl geçineceği­z düşüncesi bir yana, hastalanma­sı bizi çok endişelend­iriyor. Annem de bizimle yaşıyor ve 74 yaşında. En fazla onun için korkuyoruz, evde 3 oda var, hastalanır­sa izolasyon sağlamaya alanımız yok” diyor.

Suriyeli Shehd M’nin eşi ise bir paketleme fabrikasın­da çalışıyor. Her gün “Acaba işten çıkaracakl­ar mı” kaygısı yaşadıklar­ını belirten Shehd M. “İki çocuğum var, biri daha 5 aylık. İhtiyaçlar­ımız var, geçen gün patron belki süresiz izne göndeririz duruma göre bilginiz olsun demiş” diye tedirginli­ğini dile getiriyor.

 ??  ?? Fotoğrafla­r: AA
Fotoğrafla­r: AA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye