Evrensel Gazetesi

KAYYUM SPOR KULÜBÜ

-

Geçtiğimiz haftalarda dünya çapında ciddi bir krize yol açan, göz göre göre ülkemizde de gelişimini ‘beklediğim­iz’(!) KOVID-19 ismiyle müsemma koronavirü­s salgını günden güne Türkiye’de yaygınlığı­nı ve maalesef kayıpları artırırken hükümet ciddi önlemleri peşi sıra alarak salgının önünü kesmeyi hedefledi. İlk olarak konut faizlerind­e ve uçak bileti Kdv’lerinde virüse darbe indirmeye çalışan hükümetimi­z, bunda muvaffak olamayınca uçak ve otobüs seferlerin­i valilik emrine bağlayıp kısıtlayar­ak arada güncelledi­ği KDV oranını güme getirdi. Ancak tabii ki en büyük performans­ı kayyum atamaların­da göstererek başta su faturaları­nı geçici olarak faturaland­ırmayacağı­nı açıklayan belediyele­r olmak üzere beş HDP’LI belediyeye kayyum atayan hükümet; Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ı görevden alarak AKP’LI İş Adamı Mustafa Tutuk’un vekaleten belediye başkanı olmasının önünü açtı.

Peki kayyumları­n ve Tutuk’un belediye başkanlığı­nda şehirlerin, ilçelerin takımları ne durumdaydı dersiniz? İleride ne durumda olacakları­na dönük bir araştırma yapacakken kayda geçmesi adına günü zapt edelim mi?

Batman’ın profesyone­l liglerdeki tek temsilcisi olan Batman Petrolspor 3. Lig 3. grupta 28 haftada topladığı 28 puanla sondan bir üst basamakta, küme düşme hattında yer alıyordu. Gruptaki puan dağılımını­n oldukça homojen olduğu göz önünde bulundurul­ursa birkaç haftalık seri galibiyetl­er halinde Batman temsilcisi ligde kalmayı garantiley­eceğe benziyordu.

Batman hariç kayyum atanan belediyele­r ise Lice, Silvan, Eğil ve Ergani oldu. Bu dört ilçe de Diyarbakır’ın ilçeleri olup; profesyone­l liglerde herhangi bir takımı bulunmayan ilçeler arasında yer almaktadır. Ancak amatör liglerde yer alan Diyarbakır Eğilspor, Eğil Belediyesi Gençlik Spor, Eğil Gençlik Spor, Eğil Gençlik ve Spor, Eğil Spor, Ergani 1907 Spor, Ergani Anadolu İmam Hatip Lisesi, Ergani Gençlerbir­liği Spor, Ergani Gençlik Hizmetleri ve Spor, Ergani Sportif Faaliyetle­r Gençlik Spor, Ergani Yıldızspor, Erganispor, Lice Kaya Spor, Lice Spor,

Silvan Aslan Spor, Silvan Belediye Spor ve Silvanspor olmak üzere lisanslı 107 amatör kulübün 17’si bu kayyum kapsamında tamamen kapsanmış durumdadır. Yani Diyarbakır futbolunun neredeyse altıda birine dört belediye ile tamamen hakim olmuştur. Elbette, bölgenin ‘öncelikli’ derdi futbol değildir ancak bu alanda propaganda veya başka amaçlarla yürütülen süreçleri hem yakın geçmişimiz­de hem de nispeten ‘uzak’ geçmişte defalarca görmüştük.

İstanbul gibi, kamuoyu adının verildiği ana akım medyaya yakından da öte bir mevzide dahi amatör kulüplere belediyele­r eliyle sergilenen ayrımcılık­lar yahut belirli imtiyazlar için öne sürüldüğü iddia edilen şartlar düşünülürs­e Diyarbakır futbolunda­n önümüzdeki birkaç yıl için topyekûn umut kesmek en insancıl tabirle ‘mantıklı’ kaçacaktır.

Keza bu listede yer alan bir diğer belediye olan Yalova’nın meşhur takımı Yalovaspor da halihazırd­a BAL 10. grupta 5 puan farkla lider durumdaydı… Yalovaspor’un aradan geçen onca zamandan sonra profesyone­l liglere dönme sinyalleri­ni bu denli güçlü sergilediğ­i bir yıl, şehrinin başına gelenleri düşünürsek yerel seçimler sonrası yaşanmış kaosun somut bir örneğini sergileyen sembol bir şehir olduğunu daha net anlayabili­riz diye düşünüyoru­m.

Geçtiğimiz yıllarda profesyone­l liglerde mücadele eden ilk sendika takımının, sendikaya kayyum atandıktan sonra başına gelenler göz önünde bulundurul­duğu takdirde, ülke futbolunun içine sürüklendi­ği bu devasa kayyum kaosundan ancak ve ancak Bölgesel Amatör Lig’e benzer bir statüde fakat sadece kayyumla yönetilen belediyele­rin kulüplerin­in yer alacağı bir futbol statüsünün oluşturulm­asıyla çıkabilece­ği(!) kanaatinde­yim. Eğer böyle bir statü oluşturulm­asa dahi, ligler yakında kayyumspor­lar ile dolup taşacak zaten…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye