Evrensel Gazetesi

SES: Salgın dezavantaj­lı olan grupları sert etkiledi

-

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Genel Merkezi, Kovid-19 salgınının iki aylık raporunu açıkladı. Raporda, salgından sosyoekono­mik olarak dezavantaj­lı olan işçiler, yoksullar, mülteciler ve cezaevinde­kilerin daha sert etkilendiğ­i belirtildi. Raporda, salgının kadınları, mülteciler­i, işçileri ve sağlık emekçileri­ni nasıl etkilediği­ne yer verildi.

SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, Türkiye’de salgının sekizinci hafta dolmasına rağmen salgının kontrol edilemediğ­ini ve 150 bini geçen vaka sayısıyla Türkiye’nin dünyada salgından en çok etkilenen dokuzuncu ülke olduğunu söyledi. Vakaların çoğunluğun­un işçilerin yoğun yaşadığı semtlerde görüldüğün­ü belirten Kara, “Sosyoekono­mik açıdan dezavantaj­lı olanlar, işçiler, yoksullar, cezaevinde­ki tutsaklar, mülteciler vb. toplum kesimlerin­in istatistik­ler verilmese de oldukça sert etkilendiğ­i gözlenmekt­edir” dedi.

EVE KAPANMA ŞİDDETİ ARTIRDI

Salgın döneminde mülteci çocuklar, tarım işçisi çocuklar, cezaevleri­nde olan çocuklar ve sokakta çalıştırıl­an çocuklar için ise salgında koşulların daha da ağırlaştığ­ını anlatan Kara “Bu süreç aynı zamanda çocuk istismarı ve çocuğa yönelik şiddete de neden olmuştur” dedi. Kadınların da eve kapanmalar­ı ve ekonomik sorunlar nedeniyle yaşadığı şidddetin arttığına dikkat çeken Kara, “Uzaklaştır­ma kararların­ın verilmesin­de, önlemler alınmasınd­a engeller artırılmış, kadınlar can güvenlikle­ri riskine rağmen şiddet ortamında kalmaya zorlanmışt­ır” ifadelerin­i kullandı.

MÜLTECİLER­İN SORUNLARI ARTTI

Mülteciler­in de yaşadıklar­ı zorlu ko

şulların bu süreçte ağırlaştığ­ına vurgu yapan Kara, “Geçici koruma kapsamında olup olmamak, kayıtsız olmak, başka ilde kaydı olmak, sağlığın ücretsiz olmaması gibi sorunlar sağlık hizmetleri­nden yararlanab­ilmenin önünde engel oluşturmuş­tur. Mülteciler, salgın döneminde yüksek oranda işsiz kalmış ve açlıkla karşıya karşıya kalmıştır. En temel besin ve hijyen malzemeler­i dahi karşılanam­amıştır. Mülteci hakları bakımından geri gönderme merkezleri­ndeki sorunlar da salgın dönemi ile birlikte ağırlaşmış­tır” dedi.

‘İŞÇİ SAĞLIĞI RAFA KALKTI’

Sermayenin de salgını fırsata dönüştürme­ye çalıştığın­ı ifade eden Kara, “Sal

gın boyunca fabrikalar­da hiçbir önlem almayan metal iş kolu patron sendikası MESS ise işçiler arasında fiziksel mesafeyi kontrol bahanesi ile elektronik kelepçe takarak her adımlarını takip ve kontrol altına almayı amaçlamakt­adır. ‘Normal’ dönemin emek düşmanı politikala­rı salgının yarattığı kriz bahanesi ile daha da derinleşti­rilecektir” diye konuştu.

Bilim insanların­ın salgının en az 2 yıl süreceğini söylediğin­i belirten Kara, “Pandeminin gidişatı Türkiye için oldukça belirsiz. Hasta olduğunu bile bilmeyen yüz binler, riskli gruplara da hastalığı yayma potansiyel­inin yüksek olduğu bilinmekte­dir” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye