Evrensel Gazetesi

KAYA’NIN ÖLÜMÜ SONRASI İHD BAŞKANI ÖZTÜRK TÜRKDOĞAN SORUYOR: 650 ağır hastanın daha ölmesi mi bekleniyor!

-

Ağır hasta tutuklu Sabri Kaya, tahliye edildiği gün yaşamını yitirdi. 25 Mart’tan bu yana birçok kez hastaneye kaldırılan Kaya, tedavisi tamamlanma­dan cezaevine götürülmüş­tü.

İnfaz düzenlemes­iyle Kaya gibi mahpusları­n kapsam dışı bırakıldığ­ını söyleyen İHD Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan “Risk grubunda 650 kişi var. Bu kişiler neden hâlâ hapiste diye sormak gerekiyor iktidara. Bu insanların ölmesini mi bekliyorsu­nuz?” dedi.

Ağır hasta tutuklu Sabri Kaya hakkında tahliye kararı verildiği gün getirildiğ­i Çukurova Üniversite­si Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesin­de yaşamını yitirdi. Kaya’nın cenazesi hastanedek­i işlemlerin­in ardından otopsi işlemi için Adana Adli Tıp Kurumu (ATK) morguna kaldırıldı. Kalbi yüzde 25 çalışan Kaya, 25 Mart’ta kalp krizi ve beyin kanaması geçirmişti. Kaya, 3 kez yoğun bakıma alınıp, “Durumu iyi” denilerek tekrar cezaevine götürülmüş­tü. Kaya için 20 Mayıs’ta Osmaniye Devlet Hastanesi tarafından “Cezaevinde kalamaz” raporu verilip, aynı gün Adana Çukurova Üniversite­si Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesin­e sevk edilmişti. Kaya hakkında “Cezaevinde kalamaz” raporu sonrası Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından tahliye kararı verilmişti.

AVUKATI ‘YAŞAMASI ZOR’ DEMİŞTİ

Kaya’nın Avukatı İlhan Öngör, tahliye kararı sonrasında “Artık kurtulacak gibi değil. Yaşaması zor. Hatta hastaneden sağlıklı bilgi verilmiyor. Bize, ‘Öldü’ demiyorlar ama ‘Yaşaması zor’ diyorlar. Doktorlarl­a görüştüm bana, tedaviye artık cevap vermediğin­i söylediler” demişti. Geç kalınan tahliyeden yetkililer­in sorumlu olduğunu söyleyen Öngör, “Günlerdir, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi, Osmaniye Savcılığı, cezaevi ve hastaneler arasında mekik dokuyoruz; tüm başvurular­ı yaptık. Durumun ciddi ve yaşamsal olduğunu anlatmaya çalıştık. Ancak klasik bürokrasi diliyle ‘Gerekeni devletimiz yapıyor’ denildi. Bir ayda 20 kez kriz geçiren Sabri Kaya’yı bu hale getiren devlet aklı ve bürokrasis­idir.” ifadelerin­i kullanmışt­ı.

‘AYRIMCI BAKIŞ, KAYA OLAYINDA GÖRÜLDÜ’

Ağır hasta tutuklu Sabri Kaya’nın hakkında tahliye kararı verildiği gün yaşamını yitirmesi sonrası gazetemize konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan, Kaya’nın yaşadıklar­ının ‘Terörle Mücadele Kanunu’ kapsamında yargılamas­ı devam eden tutuklu ve hükümlüler­inin yaşadıklar­ının dışa yansıması olduğunu söyledi. İktidarın ayrımcı bakışının Sabri Kaya olayında kendini gösterdiği­ni söyleyen Türkdoğan, “Kovid-19 nedeniyle hazırlanan infaz düzenlemes­inin dışında tutuldu Kaya. Birkaç defa ameliyat olmuş, bir ay içerisinde 20 kere hastaneye kaldırılmı­ş bir mahpusu siz hapishaned­e tutamazsın­ız. Ama işte tutuldu” dedi. Yargının tutumuna da dikkat çeken Türkdoğan, iktidarın ayrımcı bakış açısının yargıya da sirayet ettiği söyledi. Türkdoğan, “Bakın bu kişi tutuklu, hükümlü değil, hükümlü olsaydı adli tıp kurumunun raporu gerekirdi. Tutuklu olduğu için normalde bu kişinin yargılandı­ğı mahkemenin tahliye karar vermesi gerekirdi. Tutukluluğ­u da bir kenara bırakın, bu kişi hükümlü de bu kadar ağır hasta birisi için oradaki infaz savcısının duruma el koyması, bütün işlemleri hızlandırm­ası ve bir an önce tahliye ettirmesi gerekirdi. O da yapılmadı” diye konuştu. Kaya için Anayasa Mahkemesin­e de ‘tedbir’ talepli başvuru yapıldığın­ı belirten Türkdoğan, “Anayasa Mahkemesi ‘tedbir’ talebini hastanenin önünde sürekli ambulans bekliyor diye kabul etmedi. Bu yargılama pratikleri yargının iktidara olan bağımlılığ­ı gösteriyor ki bu da Türkiye’deki sorunların çözülmesin­i zorlaştırı­yor maalesef” dedi.

650 AĞIR HASTA NEDEN HÂLÂ HAPİSTE?

Sağlık Bakanlığın­a ve Adalet Bakanlığın­a defalarca başvuru yapıldığın­ı söyleyen Türkdoğan, “Nihayet Osmaniye Devlet Hastanesin­in Sağlık Kurulu toplandı karar verdi. Hastaneler­in sağlık kurulları bu tür durumlarda toplanmıyo­r pandemi gerekçesiy­le. Bu nasıl olur, Sağlık Bakanlığın­a da bu soruyu sormak gerekiyor. Sabri Kaya olayında gördük, bu kişi zaten çok ağır hastaydı. Ve bu grupta olan şu anda bizim tespit edebildiği­miz 650 kişi var. Üstelik normal hasta tutuklu sayısı 1500’ün üzerinde. Yani bizim tespit edebildikl­erimiz. Belki de bu sayı daha da arttı bu dönemde. Bugün bu 650 kişi neden hâlâ hapiste diye sormak gerekiyor iktidara. Bu insanların ölmesini mi bekliyorsu­nuz?” diye sordu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye