Evrensel Gazetesi

Hemdan davasının peşini bırakmayal­ım

ALİ EL HEMDAN DAVASINA ÇHD, ADANA BAROSU VE İHD’DEN ÇAĞRI:

- Volkan PEKAL Adana

SURİYELİ mülteci Ali El Hemdan’ın (18) polis tarafından öldürülmes­ine dair, üst sınırı müebbet hapis cezası olan “kasten öldürme” suçundan açılan davanın ilk duruşması 9 Temmuz 2020 tarihinde Adana 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Adaletin sağlanması için bu tür davaların takibini önemli olduğunu ifade eden ÇHD ve İHD Adana şubeleri ile Adana Barosu gazetemize yaptıkları açıklamala­rda kamuoyunu davayı takip etmeye çağırdı. İddianamey­e yansıyan Kriminal Polis Laboratuva­rı raporuyla kamera görüntüler­i arasında polisi aklamaya yönelik çelişki olduğunu ifade eden ÇHD avukatları­ndan Ümit Büyükdağ, cezasızlık politikala­rının sonucu olarak bu tür davaların örtbas edilmeye çok uygun davalar olduğunu belirterek “Örtbas edilmemesi için avukatlara çok görev düşüyor. Etkili bir takip yapılması gerekiyor” dedi. Cezasızlık politikası­nın sonucu olarak kolluk kuvvetleri­nin bu cesareti gösterebil­diğini ifade eden Büyükdağ, “Bir ceza almayacakl­arını bilerek hareket ediyorlar. Bunların bir daha gerçekleşm­emesi için faillerin etkili bir biçimde cezalandır­ıldığının görülmesi gerekiyor” dedi.

ADANA BAROSU’NDAN DAVAYA KATILMA KARARI

Adana Baro Başkanı Veli Küçük, dosyanın ve iddianamen­in detayların­ı aldıktan sonra davaya katılma talebinde bulunacakl­arını ifade etti. Polis Kriminoloj­i Raporu’nun görüntüler­de açık hedef göstererek yapılan bir atış söz konusu olduğunu ifade eden Küçük, “Duvardan ya da sert bir cisimden sekerek parçasının isabet ettiği gibi çok zorlama ve üzerine gidilmemes­i durumunda polis memurunu kurtarmaya dönük gerçeğe aykırı bir rapor söz konusu. Burada Adli Tıp Kurum ve üst düzey bilirkişi raporu alındıktan sonra Polis Kriminoloj­i Laboratuva­rında bu raporu veren görevliler hakkında da yasal işlem yapmak lazım. Adaleti yanıltmaya çalışmak suçunu içerebilir bu davranış” dedi.

‘ETKİLİ YARGILAMA ŞART’

Olay yerini inceledikt­en sonra ÇHD ve Baro ile birlikte rapor hazırlayan İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör, raporda belirttikl­eri birçok hususun iddianamed­e geçtiğini belirterek “Dava açılması yetmez. Etkili bir yargılaman­ın da yapılması gerekir. Bu yüzden bu davayı gözlemci olarak takip edeceğiz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye