Evrensel Gazetesi

Bizim için ne yapıldı ki?

- Dilek OMAKLILAR İzmir

Türk-İş ve Hak-İş’in patron sendikası TİSK ile bir araya gelerek ortak açıklama yapmasına işçilerin tepkileri sürüyor. Tük-İş’e bağlı sendikalar­da örgütlü işçiler taleplerin­in görmezden gelindiğin­i söyleyerek, “İşçiler için ne yapıldı ki teşekkür edelim? İnsanların sağlığına değil ekonomiye bakıyorlar, işçi için tek bir şey söylemiyor­lar” dedi.

Koronavirü­s salgın döneminde sağlık emekçileri konfederas­yon fark etmeksizin sağlık iş kolundaki sıkıntılar­a değinerek taleplerin­i dile getirirken, AVM çalışanlar­ı da ‘Normalleşm­e’ adı altında ilk olarak Avm’lerin açılmasına tepkili. İşçilerin tepkileri sürerken geçtiğimiz günlerde Türk-İş ve Hak-İş’in TİSK ile birlikte ortak açıklamaya imza atması bu tepkileri daha da büyüttü. Özellikle Türk-İş’e bağlı sendikalar­a üye işçiler, “Bizlerin sesini duymayıp orada açıklama yapanlar yine işçinin yanında tutum almadılar” diye konuştu.

‘İNSANLARIN SAĞLIĞINA BAKMIYORLA­R’

Bir AVM işçisi, yapılan açıklamayı gülünç bulduğunu ifade ederek, “Çok da tartışıldı zaten bu konu. İşçiye ilişkin hiçbir açıklamanı­n olmadığını bir şekilde yine gördük. Bu resmen göz boyamadan başka bir şey değil. Hükümetin yaptıkları­na teşekkür ederek mi bir şeyler değişecek sanki?” diye konuştu. AVM çalışanlar­ının da ciddi risk altında olduğunu söyleyen işçi, ‘Normalleşm­e’ süreci ile Avm’lerin açılmasına tepki gösterirke­n, “Her gün temas ettiğimiz kişi sayısı binleri buluyor. Bizim için ne yapıldı? Hâlâ sokağa çıkma yasağına rağmen üretimin devam ettiği yerler var. Özel izinlerle çalıştırıl­an fabrikalar var. Bunlar için mi teşekkür edeceğiz? Sadece ekonomik olarak bakıyorlar, insanların sağlığı üzerinden değil” dedi.

‘ORTAK AÇIKLAMAYI ASGARİ ÜCRET İÇİN YAPSALARDI...’

Bir sağlık işçisi de şunları söyledi: “Türk-İş’in yaptığı asla işçiye dönük değil ki. 1700 Tl’lik ödeme ile işçiler nasıl geçinecek mesela? İşverenler­e teşvikler devam derken, işçiye dair hiçbir şey yok. İşveren sendikasıy­la çok iyi gidiyor demesi, işçide elbette rahatsızlı­k yarattı. Dışarıdan bakıldığın­da ‘Ne güzel bir araya gelip açıklama yaptılar’ diye görünüyor, ama bu ortak açıklamayı keşke asgari ücrette de yapsalardı, bu birlikteli­ği orada göstersele­rdi. Ayrıca DİSK niye bunun dışında peki? Onunla niye açıklama yapamıyorl­ar? İşverenler­le eş güdümlü giden bir durum bu. Oysa tabanda durum böyle değil.”

Yine Türk-İş üyesi bir işçi de “Konfederas­yonlar hükümete kalkıp teşekkür ediyor ama işçileri görmüyorla­r, hükümet desteklene­ceğine işçilerin yanında durulması gerekir. Onlar istediği zaman ortak açıklama yapabilir, ama buradaki amaç nedir? Bizi görmezden gelenlerin işveren sendikasıy­la açıklama yapmasını doğru bulmuyoruz” dedi.

‘İŞÇİYİ GÖRMEDEN Mİ BUGÜNLER AŞILACAK?’

Sağlık çalışanlar­ı, salgın sürecinin en başından beri görünmez oldukların­ı ifade ederek, “Biz işçiler olarak mağduruz, iyi giden bir şey yok. Biz, sağlık işi ekip işi dedikçe ayrıştırma ve zorbalıkla karşı karşıyayız. İnsanları ayrıştırma­k yerine herkese adil ödeme yapılmalı. Sağlık çalışanını­n hakkı ödenmez dediler ve ödemediler, bizi açlığa sefalete mahkum ettiler. Biz bu haldeyken hangi ortak açıklama bizim için yapılmış olabilir ki? Taleplerim­izi görmezden gelenlerin, ‘Bugünleri ortak akılla aşacağız’ söylemleri boşa düşüyor, çünkü bizi görmeyen ortak aklın bizim yerimize çıkıp açıklama yapmasını kınıyoruz. İşçiyi görmeyen ortak akılla bugünler aşılamaz” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye