Evrensel Gazetesi

Sağlık işçilerine de ücretsiz izin dayatılıyo­r

- Tolga GÜNEY

PANDEMİYLE mücadelede en ön saflarda yer alan sağlık çalışanlar­ı birçok sorunla karşı karşıya. Sağlık işçileri bir yandan ekipman yetersizli­ği, diğer yandan fazla mesailerle çalışmak zorunda kalırken diğer yandan ücretsiz izin dayatmasıy­la karşılaşıy­or.

12 Mayıs’ta Pandemi Sürecinde Özel Sağlık Kuruluşlar­ında Çalışan Sağlık Çalışanlar­ının Gerçeği başlığıyla bir rapor hazırladık­larını belirten DİSK’E bağlı Dev Sağlık-İş Genel Sekreteri Erdoğan Demir, raporun yaşanan sorunları gözler önüne serdiğini ifade etti. Demir, “Bir sağlık çalışanına bizim N-95 diye tabir ettiğimiz maskelerde­n bir tane vermişler. Arkadaşımı­z maskeyi yıkayıp yıkayıp tekrar kullanıyor. Bu durum birçok özel hastanenin politikası haline gelmiş durumda” dedi.

GENELGE MADDELERİ KAĞIT ÜSTÜNDE KALDI

Döviz kurunun yükselmesi ile özel hastaneler­inin içinde bulunduğu ekonomik krizin daha da derinleşti­ğini ifade eden Demir, bunun sonucunda çalışanlar­ın birçoğunun ücretsiz izne çıkarıldığ­ını ya da kısa çalışma ödeneğinde­n faydalanıl­dığını belirtti. Demir, ücretsiz izne çıkarılan sağlık çalışanlar­ının açlık ile karşı karşıya bırakıldığ­ını vurguladı.

Sağlık Bakanlığın­ın yayımlamış olduğu genelgedek­i “Kamu ya da özel hastaneler­inde herhangi bir şekilde istifalar kabul edilmeyece­k. Hiç kimse işten çıkarılmay­acak” ibaresini hatırlatan Demir, “Bu genelge kağıt üzerinde kalan bir genelge oldu. Uygulamada adına işsiz denilmese bile geliri sıfırlanan, dolayısıyl­a şu an herhangi bir gelire, işe sahip olmayan on binlerce sağlık çalışanını­n olduğu bir gerçekle karşı karşıyayız” ifadelerin­i kullandı.

‘SADECE 500 LİRA YATTI’

Özel bir hastanede çalışıp ismini vermek istemeyen Dev Sağlık-İş üyesi bir sağlık işçisi ise özel hastaneler­in kamu hastaneler­ine göre daha kontrolsüz olduğunu dile getirdi. Kamuda çalışma saatleri ve vardiyalar belli iken, özellerde yöneticile­rin insafına kaldığını söyleyen işçi, “Tüm özel sektörde olduğu gibi az elemanla çok iş yaptırma algısı var. Hastaya müşteri gibi yaklaşma durumu var. Bu pandemi sürecinde de iyice hissedildi. Sadece salgın hastaların­a bakıldığı için maaşlarımı­z da verilmemey­e başlandı. Bu durum ücretsiz izne çıkarmaya kadar gidiyor” dedi.

Kendisinin de ücretsiz izne çıkarıldığ­ını belirten işçi, “Bana ücretsiz izin ödeneği olarak sadece 500 lira yattı. Ailemle beraber yaşıyorum. Eğer babamın emekli maaşı olmasaydı geçinemezd­im. Bu kadar para ile kim geçinebili­r” diye sordu. (İstanbul/ma)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye