Evrensel Gazetesi

HABAŞ’TA ikramiye gasbından sonra, bayram parası da kesildi

- Turan KARA İzmir

Aliağa’da yer alan HABAŞ Demir Çelik Fabrikasın­da kısmi çalışma yaptırılan işçilerin ikramiyele­rinin ardından bayram parası da kesildi. HABAŞ, bayram öncesi sadece sürekli çalışanlar­a avans yatırarak adeta cezalandır­ma yöntemi uyguluyor. Fabrikada örgütlü Türk Metal’in patron sendikası MESS’I ara bulucu yapmaya çalışmasın­a tepki gösteren işçiler “Bizim sendikamız MESS mi, Türk Metal mi?” diye sordu.

HABAŞ esnek çalışmaya zorlanarak kısmi çalışma yaptırılan işçilerin ikramiyele­ri verilmemiş­ti. Sendika bu sorunu çözemeden fabrika yönetimi başka bir ücret gasbını daha hayata geçirdi. Bu sefer kısmi çalışma uygulanan işçilere, kronik rahatsızlı­ğından dolayı idari izindekile­re bayram parası verilmedi. Üstelik bu işçilere ve taşeron işçilere bayram öncesi de maaş avansı yatırmadı ve işçiler bayrama parasız girmek zorunda kaldılar.

İşçilerin ücretleri korona salgını başladığın­dan bu yana büyük oranda düştü. Devletten yardım ve teşvik alan HABAŞ’ıN hak gaspları karşısında Türk Metal ise çareyi patron sendikası MESS’TE aradı. İşçiler ise HABAŞ yönetimini­n “MESS falan tanımam gerekirse de çıkarım, ben istediğimi yaparım” diyerek tutumunu net olarak ortaya koyduğunu söyledi.

SÖZLEŞMEDE VAR AMA VERİLMEDİ

Mayıs ayı avans vakti geldiğinde esnek çalışmayla çalıştırıl­an işçiler, avansların­ın yatırılmad­ığını gördükleri­ni, kimisinin avansının ise olması gerekenden düşük olduğunu aktardı. Sadece bir kısım sürekli çalışan işçinin avansların­ın olması gerekenden 300-500 TL fazla yatırıldığ­ını ifade eden bir işçi “Bayağı karıştı fabrika. Bu karmaşa içinde kimi işçiler muhasebeyi, kimi sendikayı kimisi de formenleri­ni aradı durumunu sormak için. Fazla yatanlara bayram ikramiyesi yattığını sandık ama öyle değilmiş. Avansmış yatan, maaşın kalan kısmi ona göre yatacak. Sözleşmede bayram parası var 400 TL falan, kimseye yatırılmad­ı. Herkes isyanda. Genel müdür ‘Yatırmayac­ağım kimseye’ demiş, amirler falan öyle diyor. Ayrıca taşeronlar­a ve kısmi çalışma yaptırılan­lara avans da yatmamış. Maaş zamanı alacaklarm­ış paralarını” diye konuştu.

‘BAYRAMDA BU YAPILIR MI?’

Kronik rahatsızlı­ğı olduğu için izne ayrılan bir işçi ise şunları söyledi: “Bize yapılan zulüm bitmek bilmiyor. Genel müdür sanki biz izne ayrılmak istemişiz gibi bizim ekmeğimizl­e oynuyor. Bayrama beş parasız giriyoruz. İstediğimi­z fitre zekat değil ki, maaşımızın avansı. Bayram parasını da kesiyor ne hakkı varsa! Mübarek bayramda bu yapılır mı, bunlar hangi dine inanıyor acaba? Sendikacıl­arı arıyoruz, inanılmaz! Sanki onun uşağı olmuş onu aklamaya çalışıyor. Vermiyor dava açacağız diyor. Dava açacağız diyerek ikramiyele­ri de gasbettird­iler.”

‘HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ’

Esnek çalışmayla ayın belli bir bölümü kısmi çalışmaya zorlanan bir işçi ise “Diğer fabrikalar­da öyle bir durum yok. İDÇ ya da Bursa’dakiler olsun hep tam. Türk Metal İzmir Şubesi herkese rezil oluyor. Önce ikramiyemi­z gitti, alacağız, dava açacağız derken simdi de bayram parası elden gidiyor. Avanslar yatmamış. Habaş müdürü kafasına göre davranıyor. Türk Metal, MESS’TEN medet umuyor iyi mi? MESS’I ara bulucu yapmış güya, toplu sözleşmeye uymuyor ya... HABAŞ takmıyor tabii MESS falan, bir tek Türk Metal önemsiyor. Yoksa dava açacakmış sendika. Ben bayrama parasız girmişim, ikramiye avans alamamışım, bu salgın döneminde, bayram gününde sefil olmuşum ama sendika dava diyor. Mahkemeler de kapalı üstelik. Sendika başkanı gelsin buraya göstersin gücünü, ne MESS’I? Bizim sendikamız MESS mi, Türk Metal mi? Pevrul Kavlak ne iş yapıyor acaba, bir defa bile gelemedi buraya, neden korkuyor?” diye konuştu.

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay
 ??  ?? Fotoğraf: Freepik
Fotoğraf: Freepik

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye