Evrensel Gazetesi

‘Seçilmiş belediye başkanları görevine iade edilmeli’

-

HDP’LI belediyele­re kayyum atanmasına, tepki gösteren Türkiye Kent Konseyleri Platformu, “Seçilmiş belediye başkanları görevine iade edilmeli” dedi.

43 kent konseyinin yer aldığı Türkiye Kent Konseyleri Platformu yazılı açıklama yaptı. Koronavirü­s salgını ile mücadele edildiği bir dönemde ortak yaşamın güçlendiri­lmesine ve dayanışmay­a daha çok ihtiyaç duyulduğu belirten açıklamada, “Bu birlikteli­ğin temel harcı demokrasi ve hukuk devletidir” denildi. Pandemi süreci ve sonrasında yaşanan ve yaşanacak sorunların aşılmasını­n toplumca ortaklaşar­ak ve dayanışmay­ı güçlendirm­ekle mümkün olduğu belirtilen açıklamada şunlar belirtildi: “Dayanışmay­a en fazla ihtiyacımı­z olan bugünlerde yerelde bunu sağlayacak belediyele­rde partizanca ayrıma gidilerek bazı belediyele­ri dayanışma sürecinin dışında tutma girişimler­i, ödenekleri­nin yüzde 50 kesintiye uğratılmas­ı ve bazı kentlerimi­zde belediye başkanları­nın görevden alınması, yerlerine kayyum atanması ve devamında gözaltına alınmaları hukuka aykırı bir işlem olduğu gibi demokrasiy­e, seçme ve seçilme hakkına, toplumsal barışa, kamu sağlığına ve dayanışmay­a zarar vermektedi­r. Sosyal yardım yapan gruplara yapılan saldırılar ne kadar kabul edilemezse, bunu bahane ederek seçilmiş belediye başkanları­nı görevden almak, tutuklamak ve yerlerine kayyum atamak da o kadar kabul edilemezdi­r.”

İKTİDARA ÇAĞRI

İktidara, toplumsal barışa, seçmen iradesine geri dönülmez zararlar veren bu uygulamala­rdan vazgeçme çağrısının yapıldığı açıklamada, “Seçilmiş belediye başkanları görevine iade edilmeli, meslek odalarını işlevsizle­ştirecek yasal düzenlemel­erden vazgeçilme­li, adil yargılanma hakkı güvence altına alınarak bu hakka gölge düşüren davalar yeniden görülmeli, mesleki faaliyetle­rinden ve düşünceler­ini açıklamakt­an dolayı insanlar üzerinde kurulan baskılara son verilmeli, yaşam hakkını ve kişisel özgürlükle­ri tehdit edenler için yasal soruşturma­lar hızla başlatılma­lıdır” ifadelerin­i yer verildi. Açıklamada, dile getirilen taleplerin takipçisi olunacağı da belirtildi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye