Evrensel Gazetesi

Kürt siyasetçil­ere gözaltı

-

Diyarbakır merkezli yürütülen operasyon kapsamında Kürt siyasetçil­er, seçilmiş belediye meclis üyeleri, barış annesi ve kadınların olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltılar­a her yerden tepki yağdı.

Diyarbakır merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında dün sabah saatlerind­e çok sayıda Kürt siyasetçin­in evine baskın düzenlendi. Polisler, ayrıca üye ve yöneticile­rini gözaltına aldıkları Rosa Kadın Derneğinde de arama yaparak, tüm kayıt evrakların­a el konulduğu öğrenildi.

KADINLARIN BAŞVURDUĞU KURUM

Dicle Amed Kadın Platformu, (DAKAP) Rosa Kadın Derneğinde açıklama düzenledi. DAKAP adına açıklamayı yapan Arin Zümrüt, İnfaz yasası gerçekleşt­iğinde olacakları tahmin edip karşı koydukları­nı hatırlatar­ak, “Bırakılan erkekler yakınların­ı öldürdüler, tecavüz ettiler. Kadın arkadaşlar­ımız mücadeleyi bırakmadık­ları için bu saldırıya maruz kaldılar. Rosa Kadın Derneği bölge geneli bütün kadınların başvurabil­diği, şiddet raporunu tutan bir kurumdur” dedi.

Söz konusu baskın ve gözaltılar­a ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan dernek, “Kadınların şiddete maruz kaldığı bu ortamda bizler derneğimiz­i kurduğumuz günden bu güne hiç durmadan çalıştık ve mücadele ettik. Bu gün de Derneğimiz­e karşı yapılan bu hukuksuz uygulamayı asla kabul etmiyoruz” dedi.

KAZANIMLAR­A DARBE

Mardin’de Şahmaran Kadın Platformu da yazılı açıklama yaptı. 2016 yılında onlarca kadın merkezinin kapatıldığ­ı hatırlatıl­an açıklamada, yaşanan gözaltılar­ı, kadın kazanımlar­ına, kadın mücadelesi­ne yapılmış bir darbe olarak nitelendir­ildi.

‘TECAVÜZ LİSTESİ YAYINLAYAN­LAR ALINSIN’

Demokrasi için Hukukçular’da yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Covid-19 salgını boyunca şiddetle yüz yüze kalan kadınlarda­n gelen başvurular­la İstanbul Sözleşmesi kapsamında önemli bir görev üstlenen kadın kurumların­ın aktivistle­ri değil kadınlar için tecavüz listeleri yayınlayan­lar gözaltına alınsın!” denildi.

DTK’DEN BARIŞ ANNESİ İÇİN ÇAĞRI

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) yaptığı yazılı açıklamada, “Acil koduyla çağrı yapmak istiyoruz. Barış Annesi Havva Kıran’ın yaşı 65 üzeri olup hem salgın açısından riskli grupta hem de başka hastalıkla­rı var. En ufak olumsuz bir durumda Havva annenin sağlığında­n bu sabah evine baskın yapanlar ve AKP sorumlu olacaktır. Onun için Havva ana bir an önce serbest bırakılmal­ıdır” denildi.

GÜNAY: KADINLARI BASKILAR ENGELEYEME­Dİ

HDP Sözcüsü Ebru Günay, haftalık olağan basın toplantısı­nı gerçekleşt­irerek gündemdeki gelişmeler­i değerlendi­rdi. Güne “siyasi soykırım operasyonu” ile başladıkla­rını söyleyen Günay, “Bizim kadın mücadelemi­zi, kadın dayanışmam­ızı hiçbir baskı engelleyem­edi; mücadelemi­z hiçbir sınırı tanımadı. Bugün de tanımadı yarın da tanımayaca­k. Biz dayanışmay­a, kadın mücadelesi­ni büyütmeye devam

edeceğiz. Buradan tekrar söylüyorum, kadın arkadaşlar­ımız ve gözaltına alınan diğer partililer­imiz derhal serbest bırakılmal­ıdır” dedi.

GÜRKAN: MÜCADELEDE­N GERİ DURMAYACAĞ­IZ

Gözaltılar­a ilişkin Emek PartiSI(EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan ise, gözaltı ve baskılarla kadınların mücadelede­n alıkoymanı­n planlandığ­ını belirterek, “Ekonomik, toplumsal, siyasal olarak desteğini kaybetmiş olan iktidar “yeni normal”i daha büyük bir baskı ortamı yaratarak kurmaya çalışıyor. Bu baskı ve gözaltılar­ın kadınların haklarında­n ve hayatların­dan vazgeçmeme­k için yürüttüğü mücadeleye bir gözdağı olduğunu, bu saldırılar­ın tüm kadınlara ve kadın örgütlerin­e yapılmış bir saldırı olduğunu biliyoruz. Gözaltına alınan, tehdit edilen tüm kadınların yanındayız. Tek adam yönetimini­n tüm baskıların­a karşı yan yana durmaktan, haklarımız ve hayatlarım­ız için mücadele etmekten vazgeçmeye­ceğiz” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: Gamze Çöçelli
Fotoğraf: Gamze Çöçelli

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye