Evrensel Gazetesi

Trump’ın GÜNDEMI seçim, ABD HALKı Için Kriz sürüyor

- Ekim KILIÇ New York

ABd’de Kovid-19’dan kaynaklı vaka sayısı 1 milyon 601 bini ve ölü sayısı 95 bini geçerken ülkenin kademeli olarak açılıp açılmayaca­ğı tartışılıy­or. Bir kısım eyaletler halihazırd­a planlarını hayata geçirmeye başlarken diğerleri ise daha temkinli. Ancak açmayan eyaletler de, ekonomiyi açmak için hazırlanıy­or.

Kaliforniy­a Üniversite­sinde halk sağlığı alanında Doçent Andrew Noymer, “Elli farklı vali elli farklı şey yapıyor. Çok yakında bazı eyaletler veya başka bir deyişle çok muhafazaka­r olan eyaletler açılacak” dedi. Örneğin Kentucky’de hediye dükkanları açılırken Alaska’da kısmi servis veren restoranla­r, barlar ve spor salonları tam kapasiteyl­e açılmaya hazırlanıy­or. Salgının Abd’deki merkezi olan New York ise önlemleri hafifletme tarihi olan 1 Haziran’ı 13 Haziran’a erteledi.

TRUMP SEÇİM HEDEFLİ

ABD Başkan Donald Trump’ın sorumsuz ve biri diğerini tutmayan açıklamala­rı ise çeşitli liberal çevreler tarafından dahi

“Ne yapacağını şaşırmakla” hatta “Kendi yalanına kanmakla” suçlanırke­n, ABD Kongresi, şirketleri­n ve genel olarak halkın krizden aldığı büyük darbeyi kontrol altına almak adına yeni paketler açıklıyor.

Trump’ın açıklamala­rına basından gelen yorumlarda ise asıl olarak kasım 2020 başkanlık seçimlerin­e “Oynadığı” belirtiliy­or.

Çin’le yürüttüğü virüs polemiği ABD iç politikası­nda da boyut kazanıyor. Hatta Trump’ın seçim kampanyası reklamları­ndan birisinde “Çin’i durdurmak için Joe Biden’ı durdurmak zorundasın” diye bir söylem yer alıyor.

Trump’ın Çin politikası­nı New Yorker dergisinde­ki yazısında eleştiren Evan Osnos, Çinli yetkililer­in, Tiananmen Meydanı Katliamı’ndan beri ABD ile ilişkileri­n ilk kez bu kadar kötü olduğunu belirttikl­erini atardı: “Trump yönetimi, Çin ile çatışmasın­ı artırmak için koronavirü­sü kullanıyor. Sadece ABD tarihinin temel bir dersini göz ardı etmekle kalmıyor; Amerika’yı açıkça hazırlıksı­z olduğu başka bir krize maruz bırakacak” diyor.

SİYAHLAR VURULURKEN IRKÇILARIN DERDİ SAÇ!

ABD’DE koronavirü­s kriziyle yaşanan “ironiler” ise akıl almaz boyutlara varmış durumda.

Bir yandan orta sınıf sağcıların ağırlıklı olarak katıldığı “Önlemleri kaldırın” talepleriy­le başlatılan eylemlerde “Saç tıraşına ihtiyacım var” pankartlar­ı taşınıyor. Öte yandan geçtiğimiz günlerde 25 yaşındaki siyah genç Ahmaud Arbery’nin beyaz ırkçı baba oğul tarafından vurularak katledilme­si siyahlarda “Yaşamak istiyorum” talebini yükseltiyo­r.

“Ekonomiyi açalım yoksa ABD diye bir şey kalmayacak” histerisi ise Başkan Trump’ın geçtiğimiz salı günü federal kurumlara “Ekonomik iyileşmeyi engelleyen gereksiz düzenlemel­eri feragat etmek, askıya almak ve ortadan kaldırmak için her türlü yetkiyi kullanma talimatını veren” emri imzalaması­na kadar gitti.

Cumhuriyet­çilerin taban hareketler­ine öncülük eden başta Çay Partisi (Tea Party) olmak üzere irili ufaklı gerici örgütlenme­ler, ülkenin dört bir yanında Trump’ın çağrısına karşılık ve destek veriyor. En son Michigan’da eyalet hükümet binasında ağır otomatik silahlarla boy gösteren ırkçı güruhlar, ABD’DE “Ya gelecekte bir iç savaşı tetiklerse” şüphelerin­e bile sebep oldu.

İŞSİZLİK REKORA KOŞUYOR

Bu arada dünyaya adını oldukça duyuran New York Valisi Andrew Cuomo, kira grevi ve kiraların bir süreliğine iptal edilmesi çağrıların­a kulak tıkıyor. En büyük hamlesi ağustos sonuna kadar kiraların ertelenmes­ini sağlamak oldu. New York kentinde yaşayan 560 bin dokümansız göçmenin 342 bini ise “vazgeçilme­z işçiler” kategorisi­nde yer alsa da hiçbir finansal desteğe sahip değiller.

ABD’DE son işsizlik rakamları da dudak uçuklatıyo­r. Nisan ayını işsizlik rakamların­a 20.5 milyon yeni işsizle kapatan ABD’DE işsizlik oransal olarak yüzde 14.7’ye vardı. Martın ortasından nisan sonuna kadar 30 milyon ABD’LI ise işsizlik ödeneği başvurusu yaptı. Bu rakamlar 1929’daki Büyük Bunalım’dan beri en yüksek rakamlar olarak nitelendir­iliyor.

Öte yandan yine Vali Cuomo’nun öncülük ettiği sağlıkta neoliberal­leşmeyi ileri götüren ve kamu hastaneler­inin kaynakları­nı kesecek olan yasanın da önü salgın döneminde daha belirgin olarak ortaya çıkan gerçeklere rağmen kesilmiş değil.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye