Evrensel Gazetesi

İBB BİLİM KURULU: FİZİKSEL MESAFEYE UYULMUYOR

-

1Haziran itibariyle başlayan ‘Normalleşm­e’ adımları ve 15 kentte uygulanan sokağa çıkma ya- sağı ve şehirlere giriş-çıkış yasağının kalkmasıyl­a sokaklar hareketlen­di. Sokak- ların hareketlen­mesiyle ay- lardır yapılan ‘fiziki mesa- fe’ uyarıları da rafa kalk- tı. İstanbul ve Ankara’da sabah saatlerind­e trafik yoğunluğu oluşurken, toplu ulaşımda adeta dip dibe seyahat dönemi başladı. Kafe ve restoranla­r da yaklaşık 3 ay sonra kapılarını açarak müşteri kabul etmeye başladı.

OTOGARLAR DOLDU

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilimsel Danışma Kurulu, normalleşm­e sürecinin, özellikle İstanbul’da maske ve fiziksel mesafe kural ihlallerin­i beraberind­e getirebile­ceğine dikkat çekti. Kurul, 18 Mayıs tarihli İstanbul Valiliği genelgesin­e uygun olarak toplu ulaşımda yüzde 50 doluluk uygulaması­nın sürdürülec­eğini ve maske zorunluluğ­una devam edileceğin­i kaydetti.

SÜREÇ TERSİNE DÖNEBİLİR

Kurul açıklaması­nda şu tespit ve uyarılarda bulunuldu: “İstanbul dışındaki birçok ilde kontrol edilebilir bir vaka sayısı mevcuttu ancak İstanbul’dan gidenler nedeniyle hasta sayılarınd­a kısmi artış oldu. Eylül, ekim ayında ise tatil bölgeleri için ciddi bir sıkıntı yaşanması bekleniyor. Son dönemde artan sosyalleşm­e ve kural ihlalleri nedeniyle şu ana kadar iyi giden durum tersine dönebilir.” Fiziksel mesafeye uyulmadığı­nın altının çizildiği açıklamada “İkinci dalga ekim ayı gibi gelebilir. Şu an en zorlu süreç başladı. Evden çalışma sistemi bir süre daha devam etmeli” değerlendi­rmesinde bulunuldu. Danışma Kurulunun değerlendi­rmesinin ardından İBB, park bahçeleri, oyun alanlarını, tuvaletler­i, İSPARK’LARı, yüzde 50 kuralına uyulması şartıyla kütüphanel­eri, açık alanları açacak. Beltur, sosyal tesis, kafe ve lokantalar ise ikinci aşamada değerlendi­rilecek. (İSTANBUL/EVRENSEL)

Şehirler arası toplu ulaşım araçlarıyl­a yapılacak seyahatler­de izin belgesi alma zorunluluğ­unun kalkmasıyl­a İstanbul ve Ankara başta olmak üzere otogarlard­a yoğunluk oluştu. Özellikle yaz aylarında büyükşehir­lerden ayrılmak isteyen ve özel aracı olmayanlar yasağın kalktığı ilk dakikalard­an itibaren otogarları­n yolunu tuttu. Yolcular ateşi ölçüldükte­n sonra maskeli olarak otogarlara alındı. Bir otobüs firmasında görevli olan Adnan Kılınç da yoğunluğun bekledikle­rinden fazla olduğunu ifade ederek, “Durum beklediğim­izden daha iyi. Şu an 5-6 tane ek servisimiz var, yoğunluk çok” dedi.

TRAFİKTE YOĞUNLUK

İstanbul’da 2 günlük sokağa çıkma yasağı sonrası ve ‘Normalleşm­e’ sürecinin ilk gününde sabah saatlerind­e trafik yoğunluğu yüzde 35’e ulaştı. İlk iş gününde vatandaşla­rın özel araçlarını tercih ettiği gözlendi. Özel araç ve servisleri­n trafiğe çıkmasıyla İstanbul’da bazı noktalarda trafik adeta durma noktasına geldi. Kamuda esnek çalışmanın sona ermesiyle birlikte memur kenti Ankara’da da uzun bir aradan sonra ilk kez trafik yoğunluğu yaşandı. İşbaşı yapan kamu personelin­in yanı sıra, restoran, kafe, lokanta, kıraathane, çay bahçeleri gibi işletmeler­in de açılmasıyl­a birlikte Ankara’da trafik ve insan yoğunluğu yaşandı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğrafla­r: DHA
Fotoğrafla­r: DHA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye