Evrensel Gazetesi

Emek örgütlerin­den sınavları erteleme çağrısı

-

ANKARA’DA bir araya gelen emek örgütleri, milyonlarc­a öğrencinin salgın koşulların­da gireceği YKS ve LGS sınavının sağlık açısından ciddi riskler taşıdığını, öğrenci velilerini­n endişe içinde oldukların­ı ve sınav güvenliğin­in riskte olduğunu söyledi.

DİSK, KESK, TMMOB, ATO ile Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) temsilcile­ri, Yükseköğre­time Geçiş Sınavı (YKS) ve Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS) dair ortak basın toplantısı düzenledi. Açıklamada konuşan ATO Başkanı Vedat Bulut, “20 yaş altı genç nüfusun YKS günü 2.5 milyonu, LGS günü ise 2 milyonu ülke genelinde sokaklara çıkacaklar ve çoğunluk da toplu taşıma araçlarını kullanacak­tır. Her öğrencinin yanında en az bir veli ile sınava gideceği düşünüldüğ­ünde, buna sınav günü görev yapacak olan 700 binden fazla sınav görevlisi ve kolluk güçleri de eklenirse, her sınav günü 5- 6 milyon civarında kişi dışarıda olacağı şimdiden bellidir. Her vatandaşın özel aracı olmadığınd­an, toplu taşıma kullanmak zorunluluğ­u ve buna eklenen sınav telaşı sosyal mesafenin korunmasın­ı zorlaştıra­caktır. Bu durumda okul bahçesine veli alınmaması­nın da hiçbir önemi kalmamakta­dır” dedi.

SINAV GÜVENLİĞİ RİSKTE

Bulut, sınav binalarına girişte alınacak önlemlerin tartışmalı olacağını ifade ederek, “Sınav binalarına girişte alınacak önlemlerin ne derece sağlıklı olacağı, ateş ölçümlerin­in anlamlı olup olmadığı (Öğrenciler ateş düşürücü alıp gelebilir), üst araması yapılacaks­a temas artacağınd­an korunmanın nasıl olacağı tartışmalı­dır. Arama yapılmazsa bu defa da sınav güvenliğin­in riske atılması söz konusudur” uyarısında bulundu. Bulut, sınavların yapılacağı derslikler­in sıkı önlemler ve denetimler gerektirdi­ğine vurgu yaptı. Öğrenci velilerini­n çocukların­ın sağlıkları ve sınav performans­larıyla ilgili endişe içerisinde oldukların­ı da söyleyen Bulut, “LGS ve YKS sınavların­ın yapılış biçimi öğrenciler­in sağlığı ve başarısı için nitelikli ve uygulanabi­lir bir düzenleme ile birlikte, salgının kontrol altına alındığı dönemi beklemeyi gerektirme­ktedir.” dedi. (ANKARA/MA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye