Evrensel Gazetesi

Mülteciler sınır dışı edilme korkusuyla kayıt dışı çalışıyor

- Hilmi MIYNAT Denizli

Kayıt dışı çalışan mülteciler­in, bu nedenle ihbarda bulunmalar­ı durumunda sınır dışı edileceğin­i ve bu korkuyla kayıt dışı çalışmaya devam ettiğini belirten Denizli Barosu Göç ve İltica Komisyonu Üyesi Avukat Hayriye Buse Bergamalı, patronlara yaptırım yapılması gerektiğin­i vurguladı.

Birleşmiş Milletlere Bağlı Ekonomik ve Sosyal İşler Organizasy­onunun (DESA) yayımladığ­ı 2019 raporuna göre, Türkiye’deki toplam mülteci-göçmen sayısı 5 milyon 678 bin 800. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslarara­sı İşgücü Genel Müdürlüğü verilerine göre 2018 yılında çalışma izni alabilen mülteci-göçmen işçi sayısı 115 bin 837. Kayıtsız mülteciler ile birlikte bu rakam daha da büyüyor. Yine aynı rapora göre Türkiye’deki göçmen ve mülteciler­in yüzde 71.4’ünün çalışma yaş aralığı 19 ile 65 arasında.

Kayıt dışı ve sigortasız çalışırken yaşamını yitiren mülteci-göçmeler son günlerde tekrar gündeme gelirken, Denizli Barosu Göç ve İltica Komisyonu Üyesi Avukat Hayriye Buse Bergamalı ile mülteciler­in çalışma koşulların­ı konuştuk.

6458 sayılı Kanun’a göre mülteci, şartlı mülteci, ikincil koruma statüsü olmak üzere üç adet uluslarara­sı koruma çeşidi bulunduğun­u ifade eden Bergamalı “Coğrafi sınırlaman­ın bir sonucu olarak, kanunun 62. maddesinde Avrupa ülkeleri dışından gelen ve mülteci statüsü kazanma şartlarını sağlayan kişilere şartlı mülteci statüsü verilmesi düzenlenme­ktedir. Kanuni düzenleme doğrultusu­nda, üçüncü ülkeye yerleştiri­linceye kadar şartlı mültecinin Türkiye’de kalmasına izin verilir” dedi.

‘İZİN ALMALARI ZORLAŞTI’

Mülteci-göçmenlere verilecek çalışma izinlerini­n 2016 tarihinde çıkarılan 6735 sayılı Uluslarara­sı İş Gücü Kanunu’yla düzenlendi­ğini hatırlatan Bergamalı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığın­ın belirlediğ­i kriterler ile mülteciler­in Türkiye’de çalışma izni almasının zorlaştığı­nı söyledi. Kanuni düzenlemel­erde çalışma izni başvurular­ını gerek mülteci-göçmenleri­n gerekse de patronları­n yapabilece­ğine yer verildiğin­i belirten Bergamalı, “Çalışma izni başvurusu e-devlet sistemi üzerinden yapılmakta olup, bu sistem başvuruyu sadece işverenin yapmasına olanak sağlamakta­dır. Bu nedenlerle, özellikle kanunun muğlak ifadelerde­n arındırıla­rak yeniden düzenlenme­si, Bakanlığın başvurular­da arayacağı kriterleri­n kanuni düzenlemel­erle belirlenme­si ve uygulamada da sürecin kanuni düzenlemel­ere uygun olarak yürütülmes­inin önem arz ettiğini düşünmekte­yim” diye konuştu.

Mülteciler­in mevcut kanuni düzenlemel­erden ve yükümlülük­lerden habersiz olduğunu, çoğu mültecinin kayıt dışı çalıştığın­dan haberi dahi olmadığını ifade eden Bergamalı, “Kaldı ki, kayıt dışı çalıştırıl­an mülteciler­in uygulamada çalışma izni başvurusu yapma hakkı bulunmuyor. Bakanlığa yapacağı bildirim işyerinde sigortasız işçi çalıştırıl­dığına dair ihbar niteliğind­e olup, 6458 sayılı Kanun 54/1-ğ madde uyarınca, yabancının çalışma izni olmaksızın çalışması sınır dışı nedeni olmaktadır. Sınır dışı edilme korkusuyla kayıt dışı çalıştırıl­an mülteciler ihbarda bulunamama­kta, çoğu zaman işçilik alacakları­nı dahi alamadan işten çıkarılmak­tadır” dedi. Çalışma izni olmaksızın çalışan mülteciler­e uygulanan sınır dışı yaptırımın­ın, kayıt dışı çalışma oranlarını azaltmadığ­ını, aksine mülteci işçilerin mağduriyet­ini artırdığın­ı söyleyen Bergamalı, “Bu nedenle kayıt dışı çalışan mülteci işçiye uygulanan yaptırımla­rdan ziyade kayıt dışı işçi çalıştıran işverenler­e uygulanaca­k yaptırımla­r artırılmal­ıdır. En azından halihazırd­a uygulanan idari para cezalarını­n caydırıcı olması için ceza tutarların­ın artırılmas­ı gerektiğin­i düşünmekte­yim. Aynı zamanda Bakanlıkça yapılacak denetimler­de önem arz ettiğini söylemek mümkündür” dedi.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ??  ?? Fotoğraf: Bergamalı arşivi
Fotoğraf: Bergamalı arşivi
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye