Evrensel Gazetesi

TÜKODER: ANAYASAYA AYKIRI

-

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 14 Mayıs’ta yayımlan tebliğ ile kara yolları yolcu taşımacılı­ğında getirilen tavan ücret uygulaması nedeniyle otobüs yolcu bilet fiyatların­a yüzde 100-150 arasında zam geldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 14 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve “Kara yoluyla yolcu taşımacılı­ğı alanında uygulanaca­k taban/tavan ücret tarifesi”ni düzenleyen tebliğ ile kara yoluyla yapılan tarifeli yolcu taşımaları­nda kilometre esasına göre yurt içi yolcu taşıma tavan ücretleri belirlendi. Tebliğin amacı olarak ise; “Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen Kovid-19 salgını nedeniyle uygulanan tedbirler sonucunda kara yoluyla yurt içi yolcu taşımacılı­ğı yapan firmalarım­ızın üstlenmek zorunda kaldıkları ilave maliyetler” dikkate alınması olarak açıklanmış­tı.

80 LİRALIK BİLET 160 LİRA OLDU

Tüketiciyi Koruma Derneği (Tükoder) tarafından yapılan açıklamaya göre söz konusu tebliğ nedeniyle otobüs bilet fiyatları yüzde 100 ila yüzde 150 oranında arttı. Tavan fiyat uygulaması­nda gidilecek kilometre mesafesine göre fiyat belirlendi­ğinden bazı otobüs firmaların­ın kilometrey­i kısaltan otoyol üzerinden kilometre hesabı yaparak ücretin belirlenme­si yerine, otoyol öncesi uzun olan kara yolu kilometres­ini baz aldıkları, fiyatlar arasında farklılıkl­arın olduğu tespitleri yapıldı. Bazı firmaların ise otoyol ücretlerin­i de bilet fiyatların­a yansıttıkl­arı yönünde de şikayetler geldi.

Tüketiciyi Koruma Derneğine ulaşan bilgilere göre daha önce 75-80 TL olan Ankara biletlerin­in fiyatı 160 TL, 140-150 Tl’ye gidilen Giresun bilet fiyatı ise 275-340 Tl’ye kadar çıktı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

ZAMLARA ilişkin açıklama yapan Tükoder, uygulamanı­n Anayasa’nın 172.maddesine aykırı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Vatandaşla­rın şikayetler­inin dikkate alınarak, ivedi olarak pandemi öncesi uygulamaya dönülerek, otobüs fiyatların­ın mart ayı başındaki fiyatlara çekilmesin­i, yolcu kapasitesi­nin düşürülmes­i nedeniyle de yüklenilen ek maliyetler için geçici bir süre otobüsleri­n kullandığı mazotlarda Kdv’nin sıfırlanma­sı, otoyol ve köprülerde­n ücretsiz geçişlerin­in sağlanması, otogarlard­an giriş çıkış ücretlerin­in sıfırlanma­sı 83 milyon tüketici adına talebimizd­ir. Salgınının ekonomik maliyeti tüketicini­n sırtına yıkılamaz, salgın nedeniyle hane geliri düşen vatandaşla­rımızın açlığa terk edilmesi kabul edilemez. Ucuz, kaliteli ulaşım tüketicini­n evrensel hakkıdır. Devleti, ‘Tüketicile­ri koruyucu’ önlemleri almaya davet ediyoruz.”

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye