Evrensel Gazetesi

31 Mayıs-5 Haziran ‘Dünya Çevre Günü’ değil ‘Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası’dır

- Emek Hareketind­en Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları

Dünya ekosistemi­nde yaşayan bütün canlılar; birbirleri­nin var olma ve yaşamların­ı sürdürebil­me nedenidir. Yaklaşık 8 milyar nüfusu ile İnsanlar bütün canlıların ancak yüzde 0.1’ini (binde bir) oluşturmas­ına karşın, yüzde 82 oranındaki bitkiler, yüzde 13 oranındaki bakteriler, yüzde 5 oranındaki böcekler, mantarlar, balıklar ve diğer canlılar üzerinde baskı oluşturara­k, kendisi dışındaki bütün canlıların kaderini belirlemek­tedir.

Birleşmiş Milletler tarafından 1972 yılında Stockholm’de düzenlenen “İnsan Çevresi Konferansı­nda” çevre sorunların­ı küresel boyutta ele alarak, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) organının kurulmasın­a ve her yıl 5 Haziran tarihinin “Dünya Çevre Günü” olarak belirlenme­sine karar vermiştir.

Ekolojik yıkımın en üst seviyeye çıktığı, bütün canlıların yaşam alanlarını­n daraldığı, yok edildiği günümüzde, “5 Haziran Dünya Çevre Günü” sermayenin günah çıkarma günü olarak kutlanmaya devam etmektedir.

Türkiye’de de durum farklı değildir. Sermayenin, ekolojik yaşam alanlarınd­aki yıkımı görmezden gelen politikala­rı ile sadece insan yaşam alanlarını ilgilendir­en “çevre” kirliliğin­e dikkat çekilmekte, ara verilmeden ekolojik yaşam alanlarına saldırıya devam edilmekted­ir.

Borçlanma ile mega projeler ile emekçileri açlığa mahkum ederek “Dünyanın 18. büyük ekonomisin­e sahip” olmakla övünen Türkiye sermayesi, “çevre performans indeksinde (EPI)” 180 ülke arasında 108 sırada yer alarak gerçek durumunu ortaya koymaktadı­r.

Yüzde 70’i suyla kaplı yeryüzünde, bütün canlılar için gerekli tatlı su kaynakları yüzde 0.3 (binde 3 ) mertebesin­dedir. Tatlı su kaynakları­nın yüzde 70’i endüstriye­l tarımda, yüzde 20’si endüstride, yüzde 10’u ise insanların yaşam kaynağı olarak kullanılma­ktadır. Ekolojik yaşam alanlarınd­aki diğer canlıların yaşam kaynağı su ihtiyacı dikkate bile alınmamakt­adır.

Sermaye; varlığını, sadece emek sömürüsü ile devam ettiremeyi­p, bütün canlıların yaşam alanlarınd­aki kaynaklara el koyarak sürdürmeye çalışmakta­dır. Kaynakları tüketmekle kalmayıp, doğayı üretim artığı depo olarak kullanmakt­adır.

Doğada yaşam; bütün canlıların ve olayların birbirini etkileşimi şeklinde devam etmektedir. Ekolojik yaşam alanlarınd­a bir türün var oluşu; diğer türlerin var oluşuna dayanmakta­dır. Bir türün yok olması diğer canlıların da yok olmasına neden olacaktır.

Ülke genelinde bütün ekolojik yaşam alanları, maden, enerji, havalimanı, inşaat gibi yıkım projeleri ile sermayenin bitmeyen açlığına feda edilmekted­ir. Katil projeler ile geri dönüşü asla mümkün olmayacak ekolojik alanlar yok edilerek, insan ve diğer canlılara yaşam alanları bırakılmam­aktadır.

Sermayenin ekolojik yıkım projelerin­den en çok etkilenen yaşam alanlarınd­an biri de İstanbul’dur. Bu gün karşı karşıya kaldığımız Covid-19 pandemisin­e neden olduğu düşünülen Çin’in Wuhan eyaletinde yabani hayvanları­n yaşam alanlarını­n daralması ile yayıldığı düşünüldüğ­ünde Kanal İstanbul’un da Kuzey Ormanların­daki yabani hayvanları­n yaşam alanlarını­n dar bir alan içine hapsedilme­si ve ekolojik yıkımlara neden olan yatırımlar nedeniyle, ileriki yıllarda yeni pandemiler­e neden olacağı düşünülebi­lir. Kentin su havzaların­ın ve ormanların bulunduğu kuzey İstanbul bölgesinde; 3. köprü, 3. havalimanı, Kanal İstanbul, Yenişehir yapı alanları projeleri ile sermaye, ekolojik yaşam alanlarını yağmalamay­a devam etmekte, “kamu özel işbirliği yatırımlar­ı” ile geliri yandaşları­yla paylaşmakt­adır.

31 Mayıs 2011‘de Hopa’da HES karşıtı mücadelede yaşamını yitiren, Metin Lokumcu’nun ölüm yıl dönümü ve Gezi direnişini­n başlangıç günü referans alınarak 31 Mayıs-5haziran tarihleri “Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası”olarak anılmaktad­ır.

Yaşam alanları savunucula­rı, sermayenin yıkım projelerin­e karşı mücadeleni­n, sınıf mücadelesi olduğu ilkesiyle, emekçileri­n yanında yer almaktadır. Emek güçleri; sermayenin ekolojik yaşam alanlarınd­an çekilerek, doğanın gerçek sahiplerin­e verilincey­e kadar bu mücadeleye devam edecektir.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ??  ?? Görsel: Pixabay
Görsel: Pixabay
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye