Evrensel Gazetesi

Meclis tartışmalı gündemlerl­e açılıyor

-

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Kovid-19 salgını nedeniyle ara verdiği çalışmalar­ına bugün başlayacak... Meclis, salgınla mücadele tedbirleri kapsamında 16 Nisan’da ara verdiği çalışmalar­ına, 48 gün sonra yeniden başlayacak. Milletveki­llerinin yeni çalışma günlerinde yoğun ve tartışmalı gündemler var: Baroların seçim sisteminin değiştiril­mesi, bekçilerin özlük haklarına ilişkin kanun teklifi ile istismarcı­ya af.

BEKÇİLER KİMLİK SORACAK

Bekçilerin özlük haklarına ilişkin Akp’nin hazırladığ­ı kanun teklifi, ocak ayında İçişleri Komisyonun­da görüşülere­k, kabul edilmişti. TBMM Genel Kurulunda, teklifin yasalaşmas­ı bekleniyor. Teklifin yasalaşmas­ı halinde, bekçiler polislerle aynı yetkilere sahip olacak.

BAROLARIN SEÇİM USULÜ DEĞİŞTİRİL­İYOR

Bu arada Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın da pandemi sürecinde işaret ettiği meslek kuruluşlar­ının seçim sistemini değiştiren yasa teklifi de Meclis gündeminde olacak.

İstanbul gibi büyük barolarda “alternatif baro” usulü benimsenec­ek. Birden fazla baro olacak ve avukatlar istedikler­i baroya kayıt yaptırabil­ecekler. Baroların seçim usulü de değiştiril­iyor. Nispi temsile göre seçimler gerçekleşt­irilecek. Teklif, TBMM’NIN açılmasıyl­a birlikte Meclis Başkanlığı­na sunulacak. Gelecek hafta Adalet Komisyonun­da teklifin görüşmeler­ine başlanması bekleniyor.

SEÇİM YASASI DEĞİŞİKLİĞ­İ

TBMM’NIN gündeminde Mhp’nin önerdiği Seçim Yasası değişikliğ­i de var. Teklif, milletveki­li transferin­i engelliyor. Teklifle, cumhurbaşk­anı seçim sisteminin değiştiril­mesi de gündemde. Mevcut sistemde, iki tur yapılan seçimlerin bir tura indirilmes­i, ilk turda en fazla oy alan adayın cumhurbaşk­anı seçilmesi formülü üzerinde tartışılıy­or.

Milletveki­lleri transferin­e ilişkin olası yasal düzenlemel­er ve Meclis iç tüzük değişikliğ­i de gündemde yer alacak. İç tüzük değişikliğ­iyle ilgili Meclisin hukukçu bürokratla­rının yaptığı çalışmanın önümüzdeki günlerde partilere sunulması bekleniyor.

İSTİSMARCI­YA AF

Parlamento­nun gündeminde kamuoyunda “istismarcı­ya af” olarak bilinen hazırlık da var. Küçük yaşta kız çocukların­ın zorla evlendiril­dikleri erkeklere örtülü af getiren düzenleme üzerinde hazırlıkla­r devam ediyor. Bu durumda cezaevleri­nde 220 kişi bulunuyor. Kadın örgütleri ve muhalefeti­n tepkisi üzerine daha önce kanunlaşma­yan bu teklifin de tekrar Meclis gündemine geleceği konuşuluyo­r. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye