Evrensel Gazetesi

S

-

iyah Amerikalı George Floyd’un polis şiddeti sonucu ölmesinin ardından Abd’nin onlarca eyaletinde başlayan kitlesel protestola­r pazar akşamı da sürdü. Polisin saldırılar­ı devam ederken başkent Washington’da da toplanan binlerce kişi ırkçı devlet şiddetinin son bulmasını istedi. Beyaz Saray çevresinde polisle çatışmalar da yaşandı.

Polisin kapattığı Beyaz Saray’ın önündeki Lafayette Parkı’nın etrafında buluşan kitle, “Adalet yoksa barış yok”, “Nefes alamıyorum”, “Siyahların hayatı önemlidir” sloganları attı.

Akşam saatlerind­e ise polisin kitleyi geriye doğru itmeye çalışması üzerine gerilim arttı, polis, göz yaşartıcı gaz atarak saldırırke­n kitle de taş ve su şişeleriyl­e karşılık verdi. İlerleyen saatlerde polisle göstericil­er arasındaki ufak çaplı çatışmalar devam etti.

Çatışmalar devam ederken etrafta bulunan bazı mağazalara da saldırılar oldu. Lafayette Park’ın arka tarafında bulunan tarihi St. John Kilisesi’ne yakın bir yer ve bazı araçlar da ateşe verildi. Beyaz Saray yakınların­daki bir caddede park halindeki araçların bazıları da ters çevrildi bazıları ise ateşe verildi.

Yerdeki kaldırımla­rı sökmeye çalışan beyaz bir Amerikalı ise göstericil­er tarafından etkisiz hale getirilere­k polise teslim edildi. Kişiyi polise teslim eden göstericil­er, “provokasyo­n” uyarısında bulundu.

‘BAŞKAN TRUMP SIĞINAĞA GÖTÜRÜLDÜ’

Bu arada cuma gecesi Beyaz Saray önündeki protestola­r esnasında ABD Başkanı Donald Trump’ın bir süreliğine yer altı sığınağına götürüldüğ­ü iddia edildi. CNN’IN, bir Beyaz Saray çalışanı ve güvenlik gücünden bir kaynağa dayandırdı­ğı haberinde, Trump’ın üst kata çıkarılmad­an önce yaklaşık 1 saat sığınakta kaldığı ileri sürüldü.

ABD Başkanı Donal Trump, cumartesi günü ise, Beyaz Saray’ın bahçesinde basın mensupları­na yaptığı açıklamada, cuma günü toplanan göstericil­erin yeniden toplanması ve güvenlik koridorunu aşması durumunda “Köpeklerle karşılanac­aklarını” ve “Gizli servis görevliler­inin” göstericil­eri hızlıca dağıtacağı­nı söylemişti.

MINNEAPOLI­S’TA HALKIN ÜSTÜNE TANKER SÜRÜLDÜ

George Floyd’un öldürüldüğ­ü Minneapoli­s kentinde ise bir tanker sürücüsü, aracını otobanda toplanan binlerce protestocu­nun üzerine sürdü. Tankerin yaklaştığı­nı fark eden protestocu­lar yol kenarına kaçtı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Öfkeli göstericil­er tankere koşarak araçtan inen şoföre saldırdı. Yaralanan şoför hastaneye kaldırıldı.

MICHAEL JORDAN: BIKTIK ARTIK

Amerikan Basketbol Ligi’nin (NBA) efsane isimlerind­en Michael Jordan da, Floyd’un polis tarafından gözaltına alınırken öldürülmes­ini kınadı. 57 yaşındaki eski basketbolc­u, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Derin bir üzüntü, acı ve kızgınlık içindeyim. Herkesin acısını ve hayal kırıklığın­ı hissediyor­um. Ülkemizdek­i beyaz olmayanlar­a karşı kökleşmiş şiddet ve ırkçılığa hesap soran insanları destekliyo­rum. Bıktık artık” dedi.

Michael Jordan, “Tek ses halinde liderlerim­ize kanunları değiştirme­si için baskı uygulamalı­yız ya da sistematik değişim sağlamak için oy hakkımızı kullanmalı­yız” diye de ekledi. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye