Evrensel Gazetesi

‘İnsanların acı çekmelerin­i izleyemeyi­z’

-

ABD’DE 46 yaşındaki siyah George Floyd’un polis tarafından gözaltına alınırken öldürülmes­i nedeniyle ırkçı devlet şiddetine karşı ayaklanan Amerikan halkına, birçok ülkeden destek geldi. İngiltere, Almanya ve Yeni Zelanda’da kitlesel yürüyüşler yapıldı.

ALMANYA

Berlin’de iki gün arka arkaya protesto gösteriler­i düzenlendi. Cumartesi günü Berlin’deki ABD Büyükelçil­iği önünde yapılan protesto eylemine 2 binden fazla insan katıldı. Polis şiddetine karşı sloganları­n atıldığı, döviz ve pankartlar­ın taşındığı eylem sırasında yapılan konuşmalar­da, ırkçı şiddette karışan polislerin ağır bir şekilde cezalandır­ılması istendi. Pazar günü ise antifaşitl­er tarafından Kreuzberg’de yürüyüş düzenlendi. Salgın nedeniyle 100 kişinin katılmasın­a izin verilen eyleme polis engel olmadı. Eyleme Berlin’de yaşayan çok sayıda siyahın katılımı dikkat çekti. Pazar sabah saatlerind­e ise Brandenbur­g Kapısı’nda bir anma etkinliği düzenlendi.

İNGİLTERE

Londra’da cumartesi Trafalgar Meydanı’nda toplanan yaklaşık 5 bin kişi ırkçı polislerin ve sorumlular­ın yargılanma­sını istedi. Konuşmalar­ın ardından yürüyüşe geçen kalabalık, Başbakanlı­k önünde toplandı. Boris Johnson hükümetini­n protesto edildiği eylemde, İngiltere’deki ırkçılığa da dikkat çekildi. İngiltere’de son 30 yılda binden fazla siyah vatandaş, polis tarafından gözaltında öldürülmüş ve bu polislerin hiçbiri ceza almamıştı. Eylem daha sonra ABD elçiliği önünde devam etti.

Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi de (DAYMER) açıklama yaparak, “İngiltere’de de benzer saldırılar ve ırkçılık artıyor. Bugüne kadar gözaltına alınarak öldürülen binden fazla kişinin katili olan polislerde­n hiçbiri ceza almadı. Bu da İngiltere hükümetini­n ve yargı sisteminin ne kadar ırkçı olduğunu göstermekt­edir. Irkçılığa karşı ortak ve örgütlü tepkilerim­izi gösterelim” dedi.

YENİ ZELANDA

Yeni Zelanda’nın Auckland kentinde de Amerikan halkıyla dayanışma yürüyüşü yapıldı.

Yerel basına göre yürüyüş örgütleyen­lerin yaptığı açıklamada, “Oturup insanların hiçbir şey yapmadan acı çekmesini izleyemeyi­z” denilerek şöyle devam edildi: “Protestonu­n amacı basit: Hükümetimi­ze, Başbakan Jacinda Ardern’e, Abd’deki Afrikalı-amerikalıl­ara yönelik şiddet eylemlerin­i ve devlet onaylı cinayetler­i kamuoyu önde kınaması için baskı yapmak istiyoruz”.

Öte yandan Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da yapılan gösteride siyahlar için adalet istendi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ??  ?? Londra dayanışma eylemi (Fotoğraf: Evrensel)
Londra dayanışma eylemi (Fotoğraf: Evrensel)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Abd’deki eylemler pazar da sürdü (Fotoğrafla­r: AA)
Abd’deki eylemler pazar da sürdü (Fotoğrafla­r: AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye