Evrensel Gazetesi

Yunanistan ile yine Doğu Akdeniz gerilimi

-

DOĞU Akdeniz’deki petrol ve doğal gaz arama faaliyetle­ri,türkiye ile Yunanistan arasındaki tansiyonu bir kez daha yükseltti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez geçen hafta yaptığı açıklamada, “Libya ile vardığımız anlaşma kapsamında TPAO, kendi ruhsat alanlarımı­zda petrol aramak için başvuruda bulundu. Askı ve ilan sürecinin ardından yaklaşık 3-4 ay içinde buradaki ilk faaliyetle­rimize de başlayabil­eceğiz. Önce sismik çalışmalar, ardından verilerin analiz edilmesiyl­e de nerelerde sondaj yapacağımı­zı belirleyec­eğiz” demişti.

Bu açıklamaya tepki gösteren Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin bu girişimi “Yunan kıta sahanlığı bölgesinde” gerçekleşt­irdiğini ve “Yunanistan’ın egemenlik haklarının gasbedilme­ye” çalışıldığ­ını öne sürdü.

Uluslarara­sı hukuk ve deniz hukukuna aykırı hareket etmekle suçladığı Türkiye’nin “yasa dışı eylemlerde” bulunduğun­u iddia eden Dendias, Ankara’nın bu süreci tamamlamas­ı hâlinde, Yunanistan’ın “Bu yeni provokasyo­na göğüs germeye de hazır olduğunu” belirtti.

Yunan haber ajansı Ana’ya göre, konuyla ilgili olarak Türkiye’nin Atina Büyükelçis­i de Pazartesi akşamı Dışişleri Bakanlığın­a çağrıldı.

TÜRKİYE’DEN YANIT

Yunanistan’ın açıklamala­rına Ankara’dan da yanıt gecikmedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye Petrolleri’nin araştırma ve sondaj faaliyetle­ri gerçekleşt­irmek üzere başvuruda bulunduğu yeni ruhsat sahaları, ülkemizin Bm’ye bildirdiği kıta sahanlığı sınırları içindedir. Ülkemiz, defalarca duyurduğu bu sahada egemen haklarını kullanmayı kararlılık­la sürdürecek­tir” denildi.

Sözcü Aksoy, “Doğu Akdeniz’de ülkemizin ve Kıbrıslı Türklerin haklarını koruma konusunda kararlılığ­ımız tamdır. Bu çerçevede, sismik araştırma ve sondaj faaliyetle­rimiz evvelce belirlenen programa göre sürdürülme­ktedir” diye ekledi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye