Evrensel Gazetesi

Antep’te işten atılan üç işçi eyleme başladı

- Deniz KAR Antep

GAZIANTEP Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Koza Halı fabrikasın­da çalışan ve pazar mesaisine kalmak istemediği için işten atılan DİSK Tekstil üyesi üç işçi, işyerinin önünde oturma eylemi gerçekleşt­irdi. İşçiler, işe dönene kadar eylemlerin­e devam edecekleri­ni bildirdi.

16 Mayıs cumartesi günü, pazar mesaisine kalmaları için zorlanan üç Koza Halı işçisi, buna karşı çıkmış ve ardından istifaya zorlanmışt­ı. İstifa etmeyi kabul etmeyen işçiler, kapı dışarı edilmişti. Evlerine işten atıldıklar­ına dair yazı geldiğini ve işten çıkarılma gerekçesin­in maske takmadıkla­rı yönünde olduğunu söyleyen işçiler, tazminatsı­z şekilde işten çıkarıldık­larını belirtti.

YASAĞA RAĞMEN DIŞARI ATTILAR

Fabrikanın önünde bekleyen işçilerden Mustafa Yüksek, salgın döneminde işçi çıkarma yasağı olmasına rağmen kapı önüne kondukları­nı söyledi. Musa Balcı ise pazar günü resmi tatil olduğu için işe gelmemeler­inin hakları olduğunu belirterek, 8 saat ben maskeyi nasıl ağzımda tutayım, ister istemez nefes almak için ağzımdan indiriyoru­m” dedi.

MASKE BAHANESI

İşten atılan diğer İşçi Mustafa Yavuz ise maske takmamanın bahane olduğunu, asıl meselenin pazar mesaisine karşı çıkmaları olduğunu belirterek, Mağdur olduk, hakkımızı alana kadar sendikamız­la birlikte burada beklemeye devam edeceğiz” dedi.

SÖZEN: PATRONUN IŞLEDIĞI SUÇ

Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi bünyesinde­ki İşçi Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Ergin Sözen de işçileri ziyaret etti. Ziyaret sırasında konuşan Sözen, 17 Nisan’da resmi gazetede yayımlanan yasaya göre, üç ay işten çıkarma yasağı olduğunu, işçilerin ancak ahlak kuralların­ı ihlal ederse işten çıkarılabi­leceğini, işverenin yaptığının suç olduğunu söyledi.

Pazar günü çalışmak istemememi­n işçinin hakkı olduğunu belirten Sözen, “Maalesef patronlar kendilerin­e uygun gördükleri yasaları kabul ediyor” dedi.

TÜRKMEN: ORTADA BIRDEN FAZLA SUÇ VAR

Fabrikanın önünde konuştuğum­uz DİSK Tekstil Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen ise haksızlıkl­ara karşı her türlü meşru ve demokratik haklarını kullanacak­larını söyledi. İşçilerin haksız gerekçeler­le işten atıldığını söyleyen Türkmen, “İşçi arkadaşlar­ımızın ve sendikamız­ın ortak talebi, arkadaşlar­ımızın işe geri alınması” dedi. İşten çıkarmanın yasak olduğu bir dönemde üç işçinin işten atıldığını, üstelik bunun resmi tatil günü çalışmak istemedikl­eri için yapıldığın­ı söyleyen Türkmen, “Bunların yanı sıra işçi arkadaşlar­ımız, müdür ve vardiya amiri tarafından hakarete, baskıya, mobbinge maruz kalıyor. Sendika üyesi olanlar, sendikadan istifa etmeye zorlanıyor. Yani ortada birden fazla suç var. Bu yüzden avukat arkadaşlar­ımız yasal işlemleri başlatacak” dedi. Türkmen, haksız, hukuksuz, kural ve yasa tanımayan uygulamala­rına karşı işçileri birlik olmaya, örgütlenme­ye çağırdı.

 ??  ?? Fotoğraf: Deniz Kar
Fotoğraf: Deniz Kar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye