Evrensel Gazetesi

MEVSİMLİK GENÇ TARIM İŞÇİLERİ: Her şey pahalandı, çalışmak zorundayız

- Yıldıray COŞKUN Elazığ

SALGIN süreci devam ederken hayatını sürdürmeye çalışan işçi ve emekçiler, çalışmaya devam ediyor. Bunlardan mevsimlik tarım işçileri bu aylarda başka kentlere çalışmaya gitmeye başladılar. Hem Kovid-19, hem de geçim sıkıntısıy­la birlikte zor anlar geçiren gençler de kendilerin­e harçlık edinmeye çalışıyor. Urfa’dan Antep’e mevsimlik tarım işçiliğine giden gençlerle konuştuk.

GÜNLÜK 10 SAATE 55 TL ALIYOR

İzzettin(18) liseyi ailesinin maddi imkansızlı­klar yaşaması ile birlikte bıraktığın­ı daha sonra tekstil işçisi olarak çalışmaya başladığın­ı söylüyor. Şimdi de annesi ile birlikte mevsimlik tarım işçisi olarak Urfa’dan Antep’e sarımsak toplamak için gitmiş. Günde 10 saat çalışıp 55 TL aldığını söyleyen İzzettin, “Salgın döneminde sağlığımı riske atmamak için evde kalmak istedim ama borçlar nedeniyle çalışmak zorunda kaldım” diyor. Salgın sürecinde çalışırken herhangi bir önlem almadıklar­ını belirten İzzetin, sadece belediyeni­n bir kere gelip çalıştıkla­rı bölgeyi ilaçlayıp gittiğini ve salgına yakalanma endişesi taşıdıklar­ını ifade ediyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığın­dan 1000 TL yardım aldığını fakat bu paranın yetersiz olduğunu belirten İzzetin, “Her şey pahalandı. Verdikleri para ile ancak 10-15 günlük ihtiyacımı­zı karşılayab­iliyoruz” diyerek, yetkililer­den hayatın pahalılaşm­asının önüne geçilmesin­i talep ediyor.

TEMIZ SUYA ERIŞIMDE SIKINTI VAR

Doğan Kaynak (26), Fırat Üniversite­sinde Gazetecili­k 3. Sınıf Öğrencisi. Okulların uzaktan eğitime geçmesiyle beraber bir süre evde kalmaya çalıştıkla­rını belirten Kaynak, fakat zamanla temel ihtiyaçlar­ını karşılamak­ta zorlandıkl­arını ve çalışmak için Urfa’dan Antep’e sarımsak toplamaya geldikleri­ni söyledi. Çalışma alanlarınd­a yeterli önlemlerin alınmadığı­nı belirten Kaynak, her çadırda en az 5-6 kişinin beraber yattığını ve kendi imkanları ile ortak banyo ve tuvaletler kurdukları­nı, temiz suya bile erişmekte zorlandıkl­arını çok temiz olamasa da kuyu suyu ile su ihtiyaçlar­ını karşıladık­larını dile getiriyor.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye