Evrensel Gazetesi

Barış Annesi’ne 106 soruşturma

-

ROSA Kadın Derneğine dönük soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Havva Kıran (65), bugüne kadar 5 kez gözaltına alındı ve hakkında 106 soruşturma açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından Rosa Kadın Derneğine dönük başlatılan soruşturma kapsamında 22 Mayıs’ta gözaltına alınan 18 kişiden biri olan Barış Anneleri Meclisi Üyesi Havva Kıran (65), bir gün sonra çıkarıldığ­ı mahkemece “ev hapsi” şartı ile serbest bırakıldı. Kıran, “ev hapsi” şartının kaldırılma­sı için avukatları aracılığıy­la Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılı­ğına başvuruda bulundu.

Yıllardır barış mücadelesi veren Kıran’ın, şeker, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlı­kları gibi hastalıkla­rı bulunuyor. Tek başına yaşayan Kıran, aynı zamanda her iki dizinden de ameliyatlı. Yaş itibariyle koronavirü­s (Kovid-19) salgını nedeniyle yüksek risk gurubunda yer alan Kıran, bugüne kadar 5 defa gözaltına alındı ve hakkında 106 soruşturma açıldı.

Ma’ya konuşan Kıran, kendisine yöneltilen suçlamalar­ı kabul etmediğini ve yaptıkları eylemlerin suç teşkil etmediğini dile getirereki “Biz annelerin amacı ölümlerin önüne geçmektir. Ben barış annesiyim, sivil toplum örgütüyüz. Legal çalışmalar yürüten kurumların açıklamala­rına katılmak suç değil. İllegal ise neden açılmasına izin verdiler” diye sordu.

PIRINÇ, DOMATES VE PEYNIR DOSYADA

İfadede kendisine “Neden 8 torba pirinç istedin” şeklinde bir sorunun da yöneltildi­ğini anlatan Kıran, söz konusu sorunun neden sorulduğun­u ise şöyle anlattı: “Damadımın pirinç tarlası var. Anneler bizim pirinçler iyi diye pirinç almak istedi. Bunu bile suç delili yaptılar. Barış Anneleri Meclisi olarak dernekte yemek yapıyoruz. Bir anneye ‘Mutfakta 50 TL var. Pazara gidip domates al’ demiş olmam suç sayıldı. Domates diyerek beni şifreli konuşmakla suçladılar. Van’a giderken bir anneye ne istediğini sordum. Benden peynir istedi. Bu konuşmamız ifade tutanağınd­a suç delili oldu.”

‘AYNAYA BAKSINLAR’

Hastalıkla­rına ve yaşına rağmen gözaltına alınmasını­n kanuni olmadığını vurgulayan Kıran, “ABD’DE bir Siyahi polis tarafından öldürüldüğ­ü için Türkiye de bu duruma tepki gösterdi. Dilirengi ne olursa olsun kimsenin ölümü bu şekilde hak etmediğini söyledi. İnsan biraz aynaya bakar. Acaba ben kendi halkımın başına ne getiriyoru­m diye bakar. Kürtler uzaydan gelmedi. Bu toprakları­n insanlarıy­ız. Biz bu muameleyi hak etmedik. Gözaltında annesi ile bekleyen Dilgeş’in sesi hâlâ kulaklarım­da. O anneyi ve çocuğunun cezaevine gönderilme­si bu devletin bir ayıbı” şeklinde konuştu. Kıran, “Ben dizlerimde­n ameliyatlı­yım. Eğer hukuk varsa bu itiraz kabul edilir. Ben yalnız yaşıyorum. Bakkala inip bana ekmek alacak kimse yok” dedi. (DIYARBAKIR)

 ??  ?? Havva Kıran (Fotoğraf: MA)
Havva Kıran (Fotoğraf: MA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye