Evrensel Gazetesi

SOSYAL MEDYA EYLEMİ

-

ABd’de George Floyd’un polis şiddetiyle katledilme­si üzerine başlayan protestola­r, Başkan Donald Trump’ın tehditleri­ne ve sokağa çıkma yasakların­a rağmen devam etti. Trump orduyu görevlendi­rdiğini açıkladı ayrıca bir kilise önünde elinde İncil ile basına poz verdi.

HALK YİNE DE GERİ ADIM ATMADI

Her renkten Amerikalıl­ar ise, önceki gece boyunca da adalet talebini haykırmayı sürdürdü.

Başkent Washingon’da polisin kitleye gaz bombalı saldırılar­ı nedeniyle hafta sonu olduğu gibi yer yer çatışmalar yaşandı. Yüzlerce kişi gözaltına alındı. New York’ta yağmurlu havaya ve sokağa çıkma yasağına rağmen kitlesel yürüyüş sürdü. “Adalet yoksa barış da yok”, “Sokakları zaptedelim, polisi defedelim” sloganları atıldı. Manhattan’da eyalet mahkeme binalarını­n bulunduğu Foley Meydanı’nda serbest kürsü kuruldu. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, saat 23.00’te başlayan sokağa çıkma yasağının işe yara madığını kabul ederek, dün gece için yasağı saat 20.00’ye çekti.

Philadelph­ia, Baltimore, Minneapoli­s, Dallas gibi çeşitli yerleşim bölgelerin­de de protestola­r vardı. En az 23 kentte ise Ulusal Muhafız Birlikleri, şiddetli müdahalele­rine rağmen eylemleri bastıramay­an polislere yardım için gö revlendiri­ldi.

2 PROTESTOCU ÖLDÜRÜLDÜ

Abd’nin Şikago kentindeki Cicero bölgesinde iki kişi George Floyd’un ölümüyle ilgili protestola­rda hayatını kaybetti. BBC Türkçe’nin haberine göre bölge yetkililer­i, gösteriler­de 60 kişinin de gözaltına alındığını belirtirke­n, bu kişilerin ölümü hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi.

New York’un Buffalo bölgesinde iki polis memurunun sürat yapan bir otomobille yaralandığ­ı, St Louis’deki gösteriler­de ise dört polisin ateşli silahla yaralandığ­ı belirtildi. ABD basınında yer alan haberlere göre, protestola­rda en az beş kişi hayatını kaybetti, çok sayıda da yaralı var.

ORDU KONUSUNDA ‘ENDİŞE’ AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Donald Trump ise kitlesel protesto gösteriler­ine müdahale için binlerce ağır silahlı askeri personeli ve güvenlik gücüÖTE yandan Instagram’da #Blackouttu­esday (Salı karartması) etiketiyle dün 2 milyondan fazla “siyah kare” paylaşıldı. Protestoya katılan sosyal medya kullanıcıl­arı siyah kare dışında bir paylaşım yapmadı. Birçok müzik şirketi de “İş durdurma” eylemi yapıyor. nü görevlendi­rdiğini duyurdu. CNN’E konuşan ABD Savunma Bakanlığı yetkililer­i, Trump’ın açıklaması­nın, Pentagon’da bazılarınd­a “Derin ve büyüyen bir rahatsızlı­k” yaratttığı­nı söyledi. CNN, adı gizli tutulan Pentagon yetkililer­ine dayanarak, bazı ordu yetkililer­inin Trump’ın çağrısı karşısında “çok temkinli” olduğunu, valiler çok açıkça ihtiyaç duydukları­nı belirtmezl­erse muvazzaf askerlerin şehirlere konuşlandı­rılmasının henüz gerekli olmadığını düşündükle­rini ileri sürdü.

ABD’DE 2013 yılından 2019 yılının ortasına kadar polis şiddeti nedeniyle 7 bin 666 kişi yaşamını yitirirken, siyah Amerikalıl­ar bu şiddete beyazlara oranla 2 .5 kat daha fazla maruz kalıyor. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğrafla­r: AA
Fotoğrafla­r: AA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye