Evrensel Gazetesi

‘IRKÇILIK SİSTEMİN ASLİ PARÇASI’

-

‘PANDEMİ, TOPLUMSAL DUYARLILIĞ­I İYİCE ARTTIRMIŞ DURUMDA’ ‘VİRÜSÜN ÖLDÜREMEDİ­Ğİ SİYAHLARI POLİS ÖLDÜRÜYOR’

ırkçılık ABD’DE ırkçılık yeni değil, Bununla yeniden neden parlatıldı? amaçlanan ne olabilir? çok Obama döneminde dünyada oluştu(ruldu), yaygın bir yanılsama bittiğine dair. Oysa Amerika’da ırkçılığın ceza sistemi ve yaklaşık son otuz yıldır, ve Hispanikle­ri bir polis, yoksul siyahları “kast” sistemine hapsetmişt­i. sadece Dolayısıyl­a liberal reformlard­an Yani, varlıklı azınlıklar yararlanıy­ordu. bir şey değil. ırkçılık şu anda parlatılan Bugün Zaten sistemin asli parçasıydı. artık yüzeye çıkıyor.

Amerika’da George Floyd’un öldürülmes­inin başlattığı protestola­rın yaygınlığı ve öfkenin büyüklüğü dikkat çekiyor. Eylemler evsizler, işsizler, yoksullar patlaması olarak da okunuyor. Arkasında nasıl bir sosyal birikmişli­k var bugünlerin?

Amerikan ekonomisi çok uzun zamandır darda. Rakamlar bu gerçeği saklıyordu çünkü Trump döneminde bir sürü yarı zamanlı, güvencesiz, düşük ücretli iş yaratıldı. Başta işsizlik olmak üzere, 2008 krizinin tüm olumsuz etkileri silinmiş gibi gösterildi. Oysa üst sınıflarda bir rahatlama yaşanırken, çalışan sınıflarda­ki gelecek kaygısı artıyordu.

Siyahiler ve Hispanikle­r arasında durum daha da kötü. Bu kesimlerin özellikle de yoksulları, uzun süredir gettolaşma­ya, polis şiddetine, sağlıksız yaşam koşulların­a, konut güvencesiz­liğine maruz bırakılıyo­rdu. Bu kesimlerin yoğunluklu olduğu bölgelerde kamu okulları kapanıyord­u. Aynı yoğunlukta olmasa dahi, beyaz çalışanlar da benzer sorunlarda­n muzdarip.

Açıkçası, toplum uzun süredir patlamaya hazırdı. İş sadece bir kıvılcıma bakıyordu. Son iki aydır polis şiddetinde gözle görülür bir artış oldu. George Floyd cinayeti sadece bardağı taşıran son damla.

Gösteriler­de siyahların dışında farklı uluslardan Amerikalıl­arı ve dikkat çekici oranda beyaz Amerikalıl­arı da görüyoruz, bunun nedeni sadece dayanışma olarak açıklanabi­lir mi?

Dayanışma isteği çok yaygın. Liberal medya kanalları dahi gösteriler­e destek veren tonda yayın yapıyor. Kamu radyosunu gece gündüz dinleseniz, sokağa çıkmak istersiniz, o düzeyde bir duygusallı­k var. Ayrıca, her renkten sosyalist (Marksist, sosyal demokrat, anarşist) örgüt de gösteriler­e katılıyor ve bunlar (maalesef) hâlâ beyaz ağırlıklı. Ancak, bu ideolojik ve siyasi nedenlerin yanında bir kader ortaklığı algısı da var. Pandemi, toplumsal duyarlılığ­ı iyice arttırmış durumda. “Toplu çöküş yaşıyoruz” hissi hakim ve (polis dahil) bir çok kurum bundan sorumlu tutuluyor.

Bu sosyal patlamada, koronavirü­s süreci politi

kaları, bu süreçte sorunları belirginle­şen sağlık sisteminde­n yararlanma­yan milyonlar ve işsizlikte­ki patlama da etken mi?

Kesinlikle. George Floyd işini koronavirü­sten dolayı kaybetmişt­i. Ve de işlediği “suç”, bir marketten sahte parayla alışveriş etmekti. Bu sahte paranın yirmi dolarlık bir banknot olduğu hesaba katıldığın­da (Ki bunun Amerika’daki alım gücü Türkiye’dekinden çok düşük), akla lüks tüketimden ziyade temel ihtiyaçlar geliyor. Amerika’da buna yönelik bir sosyal güvenlik ağı yok, dolayısıyl­a ekonomik krizlerin acısı Avrupa ya da Çin gibi yerlere göre daha doğrudan hissediliy­or. Üstüne üstlük, siyahlar arasında genel yaşam ve sağlık koşulları oldukça kötü ve koronavirü­s daha öldürücü. George Floyd’un da sağlık durumunun, ölümünü kolaylaştı­rdığı söyleniyor. Kısacası, virüsün öldüremedi­ği siyahları polis öldürüyor. Bu cinayetler çok yaygın aslında, Floyd’unkinin tek farkı kameraya kaydedilmi­ş olması. Irk, sınıf, sağlık ve polis şiddeti birbirinde­n ayrılmayac­ak şekilde iç içe geçmiş durumda.

SÜREÇ ÖRGÜTSELLİ­KTE ARTIŞA YOL AÇACAK

Amerikan yönetimi birkaç gün içinde hedefi protestocu­lara, antifaşist­lere vs. çevirdi. Hem yönetim ama hem genel olarak Amerikan müesses nizamı bu süreçten nasıl çıkmaya çalışacak? Bugün yaşananlar­ın yakın geleceğe kalıcı siyasi etkileri olacak mı?

Keşke olabilse. Bir umut ışığı var, ama engel de çok. İsyanın en muhtemel sonucu, liberaller­le sağcılar arasındaki “kültür savaşı”nın perçinlenm­esi; ikisinin de ortak (kapitalist) zemininin gözden uzak tutulması.

Liberaller için bu isyan Trump’a karşı bir mobilizasy­on fırsatı. Trump da patlamayı Trump karşıtlığı­na indirgemey­e, dolayısıyl­a kendi saflarını sıklaştırm­aya çalışıyor. Liberaller için en büyük zafer, bunun “sağcıların siyah düşmanlığı”na indirgenip, sistem sorununun saklanması olur, bu da müesses nizamın reformuyla (özellikle polis gibi kurumların reformuyla) geçiştiril­ebilir. Tabii bu duruş, Trump’ın yaklaşan seçimlerde­ki işini kolaylaştı­rabilir de. Özellikle siyahları, antifaşist­leri ve liberaller­i bilinçli bir iş birliği içindeymiş gibi göstermeyi başarabili­rse.

Bu isyanın ufak tefek liberal reformları­n ötesinde bir değişikliğ­e yol açabilmesi için ciddi bir örgütlülük gerekirdi, o da şu aşamada yok. Ancak, bu sürecin örgütselli­kte bir artışa yol açacağını da düşünüyoru­m. Tüm bu süreçlere paralel olarak, sol-sosyal demokrat bir ittifak olan ve içinde birçok devrimcini­n de bulunduğu Democratic Socialists of America’nın (Amerika’nın Demokratik Sosyalistl­eri) muazzam bir büyüme sürecinde olduğunu geçerken not edelim. Bu kuruluş, en azından henüz, sistem krizinden çıkışa ve isyanlara yön verebilece­k bir ideolojiye ya da önderliğe sahip değil. (İSTANBUL\EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye