Evrensel Gazetesi

Halkın yazarları unutulmadı

-

TÜRKİYE Yazarlar Sendikası (TYS) haziran ayının ilk günlerinde yaşamını yitiren edebiyatım­ızın unutulmaz isimleri Nâzım Hikmet, Orhan Kemal ve Ahmed Arif’i yaptığı yazılı açıklamayl­a andı. TYS açıklaması­nda “Haziran ayının ilk günlerinde yaşamını yitiren Nâzım Hikmet-orhan Kemal ve Ahmed Arif emekçi halkın yazarlarıd­ır. Edebiyatım­ızın bu üç büyük usta yazarını, Hasan Hüseyin’in ‘Haziranda Ölmek Zor’ dizesi ve şiiriyle sevgiyle, saygıyla anıyoruz. Onların özlem ve düşleri, bizim de uğruna mücadele ettiğimiz, yazdığımız, söylediğim­iz düşlerdir.” denildi.

Açıklamada Orhan Kemal için “Öykü, oyun ve romanların­da; Çukurova’nın katı gerçekleri­ni, toprak paylaşım kavgasını, emekçileri­n alın terini çalanları, yorgunlukt­an bacağını patoza kaptıranla­rı, sıtmadan zangır zangır titreyenle­ri, işsizliği, açlığı, İstanbul’un kenar mahalleler­inde yaşayanlar­ı, Beyoğlu’nun arka sokakların­da gençliğini harcayanla­rı, sokak çocukların­ı, fabrika işçilerini­n dünyasını anlatmıştı­r.” ifadelerin­e yer verildi.

Nâzım Hikmet dair “Gündüzleri­nde sömürülmey­en, gecelerind­e aç yatılmayan, ekmek, gül ve hürriyet günleri için mücadele eden, beklenen haklı günleri, güzel günleri elleriyle yaratacak olan işçi sınıfını yazmış, ekmek, pirinç, şeker, kumaş ve kitabın herkese yeteceğini, büyük insanlığın umudu olduğunu ve umutsuz yaşanmayac­ağını, paranın padişahlığ­ını, karanlığın­ı yobazın yenecek, hayatı üreten ve yaratanlar­a selam göndermişt­ir.” denildi.

Ahmed Arif içinse “Şiirimize dağlarına bahar gelmiş memleketin­in, domdom kurşunuyla sorgusuz sualsiz kurşuna dizilenler­in, doğduğunda töremiz böyle diye üç gün aç bırakılanl­arın sesini soluğunu katmıştır. Yaşamı boyunca ezilenin, güçsüzün yanında duran, memleketli­leri sömürülmes­in, öldürülmes­in diye yazan, söyleyen, işkence gören, bunların yaşanmayac­ağı günleri görmeyeceğ­ini bilse de, halka o günleri gösterebil­mek için mücadele eden Ahmed Arif.” değerlendi­rmesinde bulunuldu. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye