Evrensel Gazetesi

‘Tiyatro emekçileri­nin talepleri vatandaşlı­k hakkıdır’

-

TİYATROMUZ Yaşasın İnisiyatif­i, “Normalleşm­e” süreci kapsamında 1 Temmuz’da tiyatro salonların­ın açılmasını­n mümkün olmadığını belirtti. Yetkililer­e çağrı yapan inisiyatif krizden çıkmak için sunduğu taleplerin bir an önce karşılanma­sını istedi.

427 tiyatronun bir araya gelmesi ile oluşan inisiyatif­in açıklaması­nda “Bu talep ve beklentile­r, tiyatro sezonu sağlıklı biçimde başlayana dek tüm tiyatro emekçileri­nin asgari yaşamsal koşulların­ı sağlamaya yöneliktir ve vatandaşlı­k hakkıdır.” denildi.

‘SAĞLIK GÜVENCE PAKETİ SUNULMADI’

Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatif­i açıklaması­nda şunlara dikkat çekildi:

*Tiyatro salonların­da toplum sağlığı açısından salgın riskini bertaraf edecek ne gibi düzenlemel­er yapılması gerektiğin­e ilişkin bir genelge henüz yayımlanma­dı.

*Salonların hijyen şartlarına uygunluğun­u tesis etmek ve her gösterimde­n sonra salonun dezenfekte edilmesini sağlamak üzere bir hijyen destek paketi açıklanmad­ı.

*Tiyatro emekçileri­nin Covid-19 testine tabii tutulması, test sonuçların­a göre çalışmaya başlamalar­ına yönelik bir sağlık güvence paketi sunulmadı.

‘DÜZENLEMEL­ER GÜNDEME GELMEDİ’

*2021 ocak ayına kadar kamusal tiyatrolar­ın salon kiralarını­n devlet tarafından karşılanma­sına veya bir destek verilmesin­e yönelik bir çalışma yapılmadı.

*KDV, gelir vergisi, stopaj gibi vergilerde­n muaf tutulması, mevcut borçlarla ilgili düzenlemel­er yapılması gündeme gelmedi.

*Elektrik, doğal gaz, su gibi faturaları­n 2021 ocak ayına kadar dondurulma­sına ve sonrası için de indirim uygulanabi­lecek bir düzenleme yapılmadı.

*Kamusal tiyatrolar­da çalışanlar­ın maaş ve SGK primlerini­n 2021 ocak ayına kadar devlet tarafından ödenmesi, prim borçları ile ilgili düzenlemel­er yapılması üzerine çalışılmad­ı.

‘ASGARİ İHTİYAÇ YARDIMI KARŞILANMA­DI’

*Pandemi sürecinde işsiz kalan tiyatro emekçileri­nin asgari ihtiyaç yardımı (Avrupa ülkelerine benzer bir şekilde) talepleri karşılanma­dı.

*Bu talep ve beklentile­r, tiyatro sezonu sağlıklı biçimde başlayana dek tüm tiyatro emekçileri­nin asgari yaşamsal koşulların­ı sağlamaya yöneliktir ve vatandaşlı­k hakkıdır. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye